"ZA SHŽ, ZA svoja prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Potpisan sporazum – štrajk otkazan !

Objavljeno: 27. 06. 2007.

Kao rezultat postupka mirenja, u utorak, 26. lipnja 2007. godine kasno popodne, potpisan je sporazum čijim su zaključivanjem otklonjeni razlozi za pokretanje štrajka upozorenja zakazanog za četvrtak, 28. lipnja.

Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara, ministar MMTPR Božidar Kalmeta u ime Skupštine društava članica HŽ Holding d.o.o. (Pružne građevine d.o.o., PRO-REG d.o.o. Zagreb, Željezničko ugostiteljstvo d.o.o. Zagreb, Remont i proizvodnja željezničkih vozila d.o.o. Slavonski Brod i PZZ Inženjering d.o.o. Zagreb) i predsjednik Uprave HŽ Holding d.o.o. Davorin Kobak, postigli su dogovor kojim je, između ostalog, regulirano zbrinjavanje radnika ovih društava, daljnji postupak privatizacije i dr.

Potpisanim sporazumom dogovoreno je da će se radnici gore navedenih društava kojima je većinski vlasnik HŽ Holding d.o.o. zbrinuti u Željezničkom fondu ili kroz poticajne otpremnine pod jednakim uvjetima kao i zaposlenici društava članica HŽ Holding, te da će troškove vezane za realizaciju istog snositi HŽ, odnosno njegovi pravni slijednici i ovisna društva, za period koji je radnik u njima proveo.

U postupku privatizacije ovisnih društava Pružne građevine d.o.o. Zagreb, PRO-REG d.o.o. Zagreb i Remont i proizvodnja željezničkih vozila d.o.o. Slavonski Brod, sporazumom je dogovoreno da će sadašnji vlasnik zadržati najmanje 26% udjela, koje će u drugoj fazi privatizacije, a  po donošenju Zakona kojim će se regulirati radničko dioničarstvo, ponuditi radnicima.

Ovisna društva HŽ Holdinga d.o.o. Zagreb će s društvima iz potpisanog sporazuma, a prije prodaje, sklopiti trogodišnje komercijalne ugovore u godišnjem iznosu koji nije manji od realizacije 2006. godine, sukladno zakonu. 

Također, dogovoreno je da se natječaji za prodaju ovisnih društava članica HŽ Holdinga d.o.o. neće raspisivati prije krajnjeg roka za ovaj postupak kojeg je utvrdila Vlada RH, te da će se isti provesti posredstvom Hrvatskog fonda za privatizaciju ili druge ustanove koja će eventualno, preuzeti njegovu djelatnost.

Sastavni dijelovi ovog sporazuma su i dva prethodno donesena dokumenta – Protokol o provođenju postupka privatizacije ovisnih društava HŽ-a od 8. veljače 2006. i Sporazum kojeg su potpisali Ivan Forgač, predsjednik SHŽ, Božidar Kalmeta, ministar MMTPR i Davorin Kobak, predsjednik Uprave HŽ Holding dana 25. travnja 2007. godine.

T.D.