"ZA SHŽ, ZA svoja prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Potpisan novi kolektivni ugovor u društvu HŽ Cargo d.o.o.

Objavljeno: 19. 07. 2007.

Nakon niza poteškoća s pregovaračkom Platformom u kojoj je poslodavac donio niz ograničenja koja su onemogućavala postizanje dogovora oko novog kolektivnog ugovora, zbog čega su sindikati 14. lipnja najavili štrajk, dana 18. srpnja 2007. godine potpisan je novi KU društva HŽ Cargo d.o.o.

Iako su pregovori u HŽ Cargu bili prvi pregovori oko kolektivnih ugovora u novonastalim društvima nastalim podjelom HŽ Hrvatskih željeznica, nakon niza sastanaka koji su započeli još 15. ožujka, sindikati i poslodavac uspjeli su usuglasiti svoje stavove.

Pregovarački tim Sindikata hrvatskih željezničara sačinjavali su dopredsjednica SHŽ-a  Marija Stefanov i Ivan Kraljević, a njihovi zamjenici bili su Milka Mazulović i Mirko Pavić. Uz Sindikat hrvatskih željezničara, u pregovorima su sudjelovali i Sindikat željezničara Hrvatske i Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ.

Sindikat hrvatskih željezničara zadovoljan je izborenim pravima, pogotovo zbog toga što je ovakvim dogovorom postignut naš cilj da se poprave nepravedno zakinuta radna mjesta do 15. platnog razreda. Iako smo u SHŽ-u željeli da se usklađivanje platnih razreda (povećanje plaće) počne primjenjivati u trenutku potpisivanja novog kolektivnog ugovora, zbog nedostatka novca u HŽ Cargu, nismo to uspjeli postići. Zbog toga je prvo povećanje plaća dogovoreno od 1.1.2008., a drugo od 1.1.2009.

M.S.