"ZA SHŽ, ZA svoja prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

SHŽ traži provjeru nezakonitosti u PZZ Inženjeringu i zbrinjavanje radnika

Objavljeno: 01. 08. 2007.

ZAGREB, 1. kolovoza 2007. (Hina) - Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) zatražio je danas od Vlade da se utvrdi kaznena i poslovna odgovornost uprave društva PZZ Inženjering zbog gomilanja gubitaka i uništavanja društva, te isplatu tri zaostale plaće i zbrinjavanje 200 radnika.

"Kriminalnim radnjama rukovodstva i nebrigom vlasnika, uz ignoriranje upozorenja sindikata, društvo je dovedeno na prosjački štap, najavljen je stečaj, a sada bi jedino radnici trebali snositi posljedice nepravilnosti u kojima nisu sudjelovali", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač.

Sindikat je Vladi uputio otvoreno pismo u kojemu traži da se utvrde uzroci stanja u društvu od njegova osnivanja 2002. godine, da se radnicima isplate tri zaostale plaće, regres za prošlu i ovu godinu te da se zbrinu kroz nastavak rada, isplatu poticajnih otpremnina ili kroz Željeznički fond.

"Društvo PZZ (Pogon za uzdržavanje zgrada) Inženjering osnovano je 2002. godine, u 100 postotnom je vlasništvu HŽ Infrastrukture, a ubrzo nakon početka rada u građevinarstvu i održavanju, 2004. godine, uočene su nepravilnosti na koje sam uzaludno upozoravao na sjednicama Nadzornog odbora (NO)", kazao je predstavnik radnika u NO Davor Blažević.

Nepravilnosti se odnose na neracionalno vođenje poslova nabave, lažno prikazivanje dobitaka umjesto gubitaka u izvješćima, pogodovanje dobavljačima i druge kriminalne radnje, istaknuo je Blažević.

Podsjetio je da je tijekom 2005. Državnom odvjetništvu uputio kaznene prijave protiv direktora i njegovih suradnika, no optužnica dosad nije podignuta.

"Kad se posljedice kriminalnih radnji i nebrige vlasnika više nisu mogle prikrivati, u Izvješću za 2005. prvi put je iskazan gubitak, koji je naknadno narastao na više od 35 milijuna kuna", upozorio je Blažeković.

U međuvremenu dugovi nisu reprogramirani, pojavljuje se sve više ovrha i zadužnica dobavljača, prestaju isporuke materijala za rad, a prestaje i isplata plaća radnicima kroz pozajmice Fonda za privatizaciju.

Stoga sindikat traži pomoć od Vlade u utvrđivanju odgovornosti za takvo stanje tvrtke, te zbrinjavanje radnika koji "ne smiju završiti na ulici kao što su tijekom 90-ih završili deseci tisuća radnika zbog kriminala uprava i vlasnika poduzeća".

Ne ispune li se njihovi zahtjevi, u SHŽ-u najavljuju javne prosvjede i štrajk, uključujući mogući štrajk solidarnosti radnika društava HŽ Holdinga.

(HINA)