"Budimo ZAjedno, budimo jači!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Omogućiti sudjelovanje hrvatskih tvrtki na natječaju za obnovu pruge Vinkovci-Tovarnik

Objavljeno: 09. 10. 2007.

Broj: 1456/07

U Zagrebu, 4. 10. 2007.

                                                                                     Vlada Republike Hrvatske

                                                                                 n/r dr. Ivo Sanader, predsjednik

Predmet:

Nemogućnost sudjelovanja hrvatskih tvrtki na natječaju za obnovu pruge Vinkovci-Tovarnik

 

Predstavnik Sindikata hrvatskih željezničara 30. siječnja 2006. u Vinkovcima nazočio je svečanom potpisivanju Memoranduma o financiranju ISPA projekta 'Obnova željezničke pruge Vinkovci - Tovarnik - državna granica'.

Potpisivanjem Memoranduma, kojim oko 35 % troškova obnove snosi EU, a oko 65 % RH, bili smo zadovoljni i ohrabreni.

Niti na kraj pameti nije nam bilo da će EU s tih 35 % sredstava posve onemogućiti natjecanje hrvatskim izvođačima i to tako što je kroz natječajnu dokumentaciju, očito uz suglasnost hrvatske strane, postavila nepremostive prepreke. Tako će se kao nositelji posla u obzir uzeti samo izvođači koji su dosad izveli najmanje 2 projekta najnižih vrijednosti 35 mln EUR, što ne zadovoljava niti jedna domaća tvrtka.

Tijekom obilaska trase i na radnom sastanku potencijalnih ponuđača, tvrtkama u vlasništvu HŽ Infrastrukture od strane predstavnika Vlade RH rečeno je da se u projektu neće smjeti pojaviti niti kao podizvođači. Na taj način tvrtke Remont i održavanje pruga, POSIT, Pružne građevine i PRO-REG, koje zapošljavaju oko 1500 radnika, ispadaju iz jedinog značajnijeg aktualnog projekta, čime se egzistencija tih radnika i njihovih obitelji dovodi u pitanje. Treba napomenuti da su takvim stavom predstavnika Vlade RH zgroženi i dosadašnji strani partneri, koji su se upravo na navedene domaće tvrtke dosad u cijelosti oslanjali.

Hrvatska je već napravila grubu pogrešku brzopletom kupovinom nagibnih vlakova, po visokoj cijeni i bez najmanjeg sudjelovanja domaće industrije, što kod tako velikih poslova ne čini niti jedna zemlja. Bojimo se da će se pogreška ponoviti ovakvim natječajem za ISPA projekt Vinkovci-Tovarnik, no još se više pribojavamo budućnosti u kojoj, ako se tako nastavi, domaće tvrtke mogu staviti ključ u bravu, a radnike poslati na ulicu.

Od Vlade Republike Hrvatske tražimo žurno očitovanje i djelotvornu zaštitu interesa domaće industrije i građana. Nadamo se da će se problem riješiti bez posredovanja javnosti.

Lijep pozdrav!

                                                                                                Ivan Forgač

                                                                                                Predsjednik

 

 

Na znanje:

-        Članovi Vlade RH,

-        Društva HŽ Holding ovisna društva.