"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Zahtjev za podmirivanje troškova pomoćnih vlakova

Objavljeno: 05. 12. 2007.

Broj: 1782/07

U Zagrebu, 6. prosinca 2007.

                                                                                              Javna glasila

Predmet:

Zahtjev za podmirivanje troškova pomoćnih vlakova – priopćenje za javnost

Sindikat hrvatskih željezničara više od pola godine upozorava na obvezu društava HŽ Holdinga da podmire troškove pomoćnih vlakova koji su organizirani u sastavu društva Održavanje vučnih vozila. U tom cilju pisali smo i razgovarali s Upravom HŽ Holdinga, Vučom vlakova, Održavanjem vučnih vozila, resornim ministrom i njegovim suradnicima. Nažalost, bez rezultata.

Pomoćni vlakovi, koji su opremljeni velikim dizalicama, aparatima za rezanje i zavarivanje metala i drugom potrebnom opremom, od 1. 1. 2007. do 4. 12. 2007. imali su 119 intervencija na normalizaciji željezničkog prometa prilikom željezničkih nesreća, iskliznuća lokomotiva i vagona, ili drugih izvanrednih događaja.

Ukoliko posade pomoćnih vlakova ne bi bile u pripravnosti, kod eventualne željezničke nesreće moglo bi doći do ugrožavanja velikog broja ljudskih života, ekoloških katastrofa većih razmjera, odnosno velikih materijalnih šteta, a željeznički promet ne bi se mogao normalizirati, niti odvijati.

Trošak pripravnosti posada i održavanja pomoćnih vlakova u razdoblju I-X 2007. iznosio je 2,807.207,76 Kn. Očekuje se da će trošak do kraja godine biti nešto veći.

Iako dežurstvo pomoćnih vlakova predstavlja nužnost, korisnici usluge – društva nastala podjelom HŽ odbijaju je platiti, Održavanje vučnih vozila d.o.o. uslugu pruža bez ikakve naknade i tako tone u gubitak, dovodeći u pitanje egzistenciju oko 700 radnika.

Objašnjenje koje s navedenih adresa dobivamo je da se društva HŽ Holdinga, nastala podjelom HŽ, ne mogu dogovoriti čija je obveza podmirivanje troškova pomoćnog vlaka i u kojem omjeru!!!

Smatramo da takva nebriga predstavlja sramotu za cijelu Upravu HŽ Holdinga, koja okuplja direktore društava nastalih podjelom HŽ, naročito za Vuču vlakova koja je vlasnik društva Održavanje vučnih vozila, tim više što cijeli HŽ Holding u 2007. očekuje značajnu dobit.

Obzirom da je poslovna godina na samom kraju, ukoliko se pitanje financiranja troškova pomoćnih vlakova žurno ne riješi, Sindikat hrvatskih željezničara bit će prisiljen sve posade pomoćnih vlakova pozvati da do daljnjeg ne izlaze na bilo kakve intervencije, a odgovornost za posljedice snosit će uprave svih društava nastalih podjelom HŽ, Uprava HŽ Holding, ali i resorni ministar, kojeg smo upoznali s problemom.

Lijep pozdrav!

                                                                                               Ivan Forgač

                                                                                               predsjednik

Na znanje:

-        Vlada Republike Hrvatske,

-        Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka,

-        HŽ Holding,

-        HŽ Vuča vlakova,

-        Održavanje vučnih vozila,

-        Radnici posada pomoćnih vlakova.