"Budimo ZAjedno, budimo jači!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Nakon Kolektivnog ugovora i 1. Aneksa, 7. 2. 2008. zaključen 2. Aneks KU HŽ Infrastrukture

Objavljeno: 08. 02. 2008.

Nakon što su sklopljeni Kolektivni ugovor i Aneks Kolektivnog ugovora HŽ Infrastrukture, pokazalo se da su želje bile iznad mogućnosti. Da bi radnici HŽ Infrastrukture u 2008. dobili svih 12 plaća i mogli uživati sva druga utvrđena prava, pokazalo se neophodnim izvršiti korekciju, prvenstveno povećanih cijena sata rada, jer za željeno povećanje nema izvora financiranja.

Naravno, puno je nepopularnije i teže izvršiti korekcije naniže, nego obećavati i dijeliti povećanja. Radi toga su i razgovori o 2. Aneksu KU bili iznimno teški, kako u odnosu na poslodavca, tako i između 4 sindikata potpisnika Kolektivnog ugovora.

Iako smo po tom pitanju u startu imali različite stavove, iskristaliziralo se kako je najpoštenije da se umanji samo iznos povećanja koji je utvrđen Kolektivnim ugovorom i 1. Aneksom KU i to svima za jednak postotak, dok se iznos plaće koju je radnik dobivao dosad, temeljem KU HŽ, kod umanjenja ne uzima u obzir. Na taj način, ona radna mjesta koja su kroz novi KU i 1. Aneks dobila više, kroz 2. Aneks razmjerno tome snose veći teret umanjenja.

Najkraće rečeno - povećanje plaće za siječanj bit će isplaćeno, ali postotak povećanja manji je od onog kojeg smo željeli.

Nažalost, kad se rade korekcije naniže, nemoguće je istovremeno bilo kome povećati plaću. Određenom broju radnih mjesta koja su ostala zakinuta, nastojat ćemo pomoći što je prije moguće.

Na kraju treba reći da se radi o privremenoj korekciji, do 31. 12. 2008. Nadamo se da će se do tada povećati prihodi, odnosno smanjiti troškovi poslovanja HŽ Infrastrukture, kako bi se plaće radnika mogle dalje povećavati.