"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Predsjednik SHŽ uputio pismo predsjedniku Mesiću i premijeru Sanaderu

Objavljeno: 04. 03. 2008.

Poštovani g. predsjedniče Republike, poštovani g. predsjedniče Vlade RH,

pišem Vam u ime 4500 članova Sindikata hrvatskih željezničara, ali i u ime radnika hrvatskih tvrtki koje se bave gradnjom pruga te pružnih postrojenja, u cilju zaštite njihovih radnih mjesta.

Republika Hrvatska 30. siječnja 2006. u Vinkovcima s EU potpisala je Memorandum o financiranju ISPA projekta 'Obnova željezničke pruge Vinkovci - Tovarnik - državna granica' vrijednosti cca 55 mln EUR. Projekt sa 65 % financira Republika Hrvatska, a s 35 % sufinancira Europska Unija.

U međuvremenu je temeljem Memoranduma raspisan javni natječaj, kojim je onemogućeno natjecanje svih hrvatskih tvrtki, kao izvođača i podizvođača. Prema informacijama kojima raspolažemo, uvjete natječaja po diktatu predstavnika Europske Unije krojila je Centralna jedinica za ugovaranje pri Ministarstvu financija. Natjecanje domaćih tvrtki onemogućeno je uvjetovanjem da su ponuđači dosad izvodili najmanje 2 projekta pojedinačne vrijednosti 35 mln EUR te da ne smiju biti u vlasničkom odnosu s tvrtkama u vlasništvu države.

Raspisivanjem takvog natječaja dovodi se u pitanje više tisuća radnih mjesta te se onemogućava hrvatske tvrtke da na domaćem tržištu steknu reference, kako bi mogle konkurirati u inozemstvu. Izravna šteta koja se takvim diskriminatorskim natječajem nanosi hrvatskom gospodarstvu veća je od navedenog doprinosa Europske unije, dok je neizravna šteta po našem mišljenju dugoročno pogubna.

Sindikat hrvatskih željezničara 4. 10. 2007. po tom pitanju već se obratio predsjedniku Vlade RH, no dosad nismo dobili odgovor.

Obzirom da se nalazimo neposredno pred odabirom „najpovoljnijeg“ ponuđača, pri čemu su sve hrvatske tvrtke unaprijed eliminirane, smatramo kako je zadnji čas da državne institucije zaštite temeljni nacionalni interes, da ponište raspisani natječaj i raspišu novi. U suprotnom spremni smo radnike, ali i sve hrvatske građane pozvati na javne prosvjede.

Lijep pozdrav!

 

Ivan Forgač

predsjednik