"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Pritisak poslodavca da radnik na svoju odgovornost krši propise čime se dovodi u pitanje sigurnost željezničkog prometa

Objavljeno: 03. 02. 2009.

Već duže vrijeme susrećemo se na terenu sa problemima koji izvršno osoblje dovode u situacije zbog kojih pod pritiskom nadređenih da rade protupropisno odlaze na bolovanje jer nemaju načina obraniti se od mobinga nadređenih. Posljednja situacija zbog koje je vlakovođa u kolodvoru Rjeka otišao na bolovanje otprema je putničkog vagona sa neispravnom kočnicom iz kolodvora Rijeka prema Zagrebu.

Nakon tjedan dana raznih tumačenja propisa prijetećih pisama od starne poslodavaca i na kraju ucjene pod prijetnjom vagon je otpremljen put Zagreba.

Ostaju otvorena pitanja: Čemu nam propisi ? kad ih sprovodi kako tko hoće. Čemu sva silna restrukturiranja? Koja nam ne donose ništa pozitivno osim što smo iskasapili perspektivno poduzeće , stvorili od njega niz poduzeća putem kojih smo nagomilali administrativni aparat koji ne funkcionira kako treba već radi po sistemu što gore to bolje . Restrukturirana poduzeća umjesto da povećavaju posao i zaposlenost postali su nam kamen oko vrata koji nas polako ali sigurno vuče u provaliju iz koje će povratak biti težak i koban za mnoge od nas.

Kao sindikat već smo tražili hitan sastanak na nivou HŽ-Holdinga radi usklađivanja rada među novonastalim poduzećima ali do dana današnjeg nitko se ne odaziva već i dalje guraju probleme pod tepih i traže način kako spriječiti da za njih ne saznamo umjesto da traže  način kako da ih riješimo.

Za nas je zadnji događaj u Rijeci prelio čašu gorčine, više nećemo trpiti ovakav odnos inzistirat ćemo na odgovornosti onih koji su postupili protivpropisno i takovim postupcima direktno narušili kvalitetu usluge i sigurnost prometa

Na kraju pozivamo sve članove SHŽ, koji se susreću sa mobingom na radnom mjestu, posebno u situacijama kada ih se sili da svoj posao obavljaju protivno pozitivnim zakonskim odredbama, da nam se obrate putem emaila (shz@shz.hr) ili pisanim putem na adresu Strojarska 17, Zagreb.

Želja nam je prikupiti dovoljan broj primjera kršenja zakonskih odredbi kako bi smo mogli krenuti u otvorenu borbu sa onima koji nas guraju u probleme i propast umjesto da za plaću koju primaju vode nas u red rad i prosperitet .