"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Javni prosvjed povjerenika SHŽ i radnika RVR d.o.o.

Objavljeno: 03. 07. 2009.

Prenosimo govor predsjednika SHŽ održan na javnom prosvjedu 8. 7. 2009.:

 

Poštovani radnici RVR-a, povjerenici Sindikata hrvatskih željezničara, predstavnici javnih glasila, pozdravljam Vas u ime Sindikata hrvatskih željezničara te vam se zahvaljujem na odazivu.

Okupili smo se kako bismo izrazili nezadovoljstvo i gorčinu odnosom uprave i rukovodećeg kadra RVR-a prema radnicima RVR-a, a naročito prema sindikalnim povjerenicima i članovima Sindikata hrvatskih željezničara.

Sindikat hrvatskih željezničara dugogodišnji je i ozbiljan socijalni partner upravi RVR-a, potpisnik kolektivnog ugovora. Sindikat hrvatskih željezničara pomagao je i pomaže RVR-u i drugim ovisnim društvima u odnosima s društvima HŽ Holdinga kao glavnim naručiteljima radova, pomogao je prilikom ugovaranja socijalnih klauzula tijekom privatizacije.

Sindikat hrvatskih željezničara i nadalje želi biti ozbiljan i odgovoran socijalni partner, ali takav socijalni partner koji će pred poslodavcem iskreno zastupati radnike i rješavati njihove probleme. Socijalni partner koji će u interesu RVR-a biti korektor i dobronamjerno upozoravati na propuste i probleme.

S druge strane mi u Sindikatu hrvatskih željezničara ne prihvaćamo da naš Sindikat bude produžena ruka poslodavca koji će radnike odvraćati od ostvarivanja njihovih prava i uvjeravati ih da moraju prihvatiti obespravljenost. Takvih je sindikata u RVR-u ionako previše.

Mi u Sindikatu hrvatskih željezničara ne prihvaćamo da se radnicima RVR-a ne plaćaju ostvareni prekovremeni sati.

Mi u Sindikatu hrvatskih željezničara ne prihvaćamo da se radnici koji nisu mogli kupiti udjele društva raspoređuju na slabije plaćena radna mjesta.

Mi u Sindikatu hrvatskih željezničara ne prihvaćamo cjelodnevni rad radnika bez zaštite od kiše, sunca i u neljudskim uvjetima.

Mi u Sindikatu hrvatskih željezničara ne prihvaćamo da se radnici RVR-a nepovoljnim ugovorima o školovanju za potrebe poslodavca pretvaraju u moderne robove.

No, onog trenutka kad smo pronašli sindikalne povjerenike koji su privrženi radnicima i njihovim pravima, koji su pred poslodavca počeli iznositi probleme radnika, tražeći njihovo rješavanje, počeli su pritisci na te naše povjerenike, ali i na članove.

Onog trenutka kad su nas radnici prepoznali kao organizaciju kojoj je stalo do njih i do njihovih radničkih prava, uprava je udarila po našim ljudima, kako bi demostracijom sile radnike odvratili od članstva u Sindikatu hrvatskih željezničara.

S takvom prijetnjom razni emisari uprave pozivaju i obilaze radnike tražeći da se isčlane iz našeg Sindikata hrvatskih željezničara.

S ovog mjesta im poručujemo, nećemo se predati, zaštitit ćemo svakog člana Sindikata hrvatskih željezničara u RVR-u i svakog našeg sindikalnog povjerenika.

Ukoliko niti ovaj sindikalni prosvjed za poslodavca neće biti dovoljno upozorenje da naš Sindikat hrvatskih željezničara i naše sindikalne povjerenike prihvati kao ravnopravne socijalne partnere, organizirat ćemo novi, još mnogo veći javni prosvjed. Ali pored javnog prosvjeda iskoristit ćemo i sva druga zakonska sredstva pritiska, a za svaki propust poslodavac i njegovi poslušnici odgovarat će pred zakonom.

Direktoru RVR-a Željku Miču želim poručiti:

-       na Vama je direktore da povučete odluku o udaljenju našeg sindikalnog povjerenika Danijela Zakaljuka i odluku o premještaju naše sindikalne povjerenice Narcise Veljković,

-       na Vama je da zaustavite vaše trabante koji vrše pritisak na naše članove,

-       na Vama je da prihvatite razumne zahtjeve radnika RVR-a istaknute od strane našeg Sindikata,

-       Na Vama je da prihvatite Sindikat hrvatskih željezničara kao ravnopravnog socijalnog partnera.

Direktore Mič, samo prihvaćanjem navedenih zahtjeva u društvu RVR d.o.o. moguć je socijalni mir.

Na kraju svima vama kolegice i kolege još jednom se zahvaljujem na odazivu ovom javnom prosvjedu i na pokazanoj sindikalnoj solidarnosti.