"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Uhićenja u HŽ Holdingu i AGIT-u

Objavljeno: 16. 07. 2009.

Broj: 1178/09

U Zagrebu, 16. 7. 2009.

 

                                                                Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

      HŽ Holding

Predmet:

Uhićenje bivših direktora HŽ Holding i AGIT

Sindikat hrvatskih željezničara pozdravlja aktivnosti MUP-a, USKOK-a i MMPI na rasvjetljavanju pronevjere velikog iznosa financijskih sredstava u AGIT-u i HŽ Cargu. Želja nam je da se što je prije moguće utvrdi činjenično stanje i sankcioniraju krivci.

Isto tako tražimo da se kontinuirano istražuju i sankcioniraju sve kriminalne radnje, ali i pogrešne poslovne odluke i propusti.

Ovom prilikom želimo naglasiti kako je do sumnje u nezakonitosti, prema našim informacijama, došlo tek nakon kadrovske promjene na čelu AGIT-a, i to od strane nove Uprave. Pitanje je, da nije došlo do te kadrovske promjene, bi li se pronevjera ikad otkrila.

Podsjećamo i na to kako je u slučaju kćerinske tvrtke HŽ-a PZZ Inženjering naš sindikalni povjerenik pune 3 godine upozoravao na prikrivene gubitke i nezakonitosti, što je ignorirano sve dok se gubici i obveze više nisu mogli gurati pod tepih. Tada je za PZZ Inženjering i za zaposlene bilo prekasno, a krivci za propast Društva imali su dovoljno vremena da napune džepove.

Ovo ističemo u želji da upozorimo kako redoviti nadzor i revizija poslovanja u otkrivanju pronevjera, štetnih odluka i nezakonitosti u poslovanju i dalje nažalost ne daju prave rezultate, što bi se po našem mišljenju moralo promijeniti.

Naime, pored nadzornih odbora kontrolu poslovanja svih društava HŽ Holding obavlja interna revizija HŽ Holdinga, vanjska revizorska kuća, a dijelom i državna revizija.

Naše je mišljenje da bi se navedene institucije, pored formalne financijske kontrole, trebale ekipirati stručnjacima koji su osposobljeni ulaziti u sadržaj poslovnih odluka i transkacija, bez čega se pronevjere i štetne odluke u redovitim kontrolama teško mogu otkriti i sankcionirati.

 

Lijep pozdrav!

Ivan Forgač
predsjednik

 

Na znanje:

-       javna glasila.