"ZA SHŽ, ZA svoju budućnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Pismo predsjednika SHŽ Ivana Forgača ministru Kalmeti

Objavljeno: 30. 07. 2009.

Poštovani ministre Kalmeta,

odmah po nesreći nagibnog vlaka u ime Sindikata hrvatskih željezničara uputio sam Vam poruku kojom sam zatražio utvrđivanje odgovornosti za nesreću, zato jer žrtve i stradali zaslužuju pravdu, ali još više da se takva nesreća više ne ponovi.

U međuvremenu došlo je do smjena, udaljavanja i pritvaranja dosad osumnjičenih i odgovornih osoba.Vezano uz slučaj nabavke i načina prskanja protupožarnog sredstva, još jednom upozoravamo da uhljebljivanje kadrova od političkog povjerenja i to odmah na rukovodeća mjesta, radi nepoznavanja željezničkog sustava, može donijeti samo negativne posljedice. Unutar HŽ Holdinga postoji dovoljan broj kvalitetnih stručnjaka svih profila, koji samo zato što nemaju političke veze, ne mogu dobiti priliku da se dokažu.

Smatramo da će se cjelovita istina o svim uzrocima nesreće moći utvrditi tek po okončanju cjelokupne istrage, od analize protupožarnog sredstva, analize stanja vlaka i digitalnog zapisa tzv. brzinomjerne trake. Tražimo da se osigura neovisno, stručno i brzo vještačenje svih elemenata, kako bi se otkrila puna istina.Sindikat hrvatskih željezničara osuđuje svaki pritisak kojim se otežava rad istražnih tijela MUP-a i Istražnog povjerenstva HŽ-a, bez obzira dolazio on od strane Uprave, ili od strane pojedinih sindikata.Ovom prilikom još jednom tražimo da, zajedno s ministrom unutarnjih poslova, osigurate stručnost i neovisnost rada navedenih istražnih tijela.

Nerazmjerno najveći gubitak te nesreće je gubitak života i zdravlja ljudi, no došlo je i do velike materijalne štete; uništen je skupi nagibni vlak, oštećena je pruga, očekuju se velike odštete za stradale putnike.
Pored svega toga prijevoz na pruzi Zagreb-Split gotovo tjedan dana je u prekidu, radi čega HŽ Putnički prijevoz ostvaruje velike gubitke i dodatne troškove. Tražimo da se što je prije moguće pristupi uspostavi željezničkog prometa.

Lijep pozdrav!
Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara