"Zajedno ZA radničku solidarnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Otvoreno pismo Vladi RH - traži se zaustavljanje propadanja pruga

Objavljeno: 20. 11. 2009.

Broj: 1871/09

U Zagrebu, 20. 11. 2009.

                                                                           Vlada Republike Hrvatske

                                                                                       

Predmet:

Obnova hrvatskih pruga i zapošljavanje kapaciteta društava Remont i održavanje pruga, Pružne građevine, POSIT i PRO-REG – traži se

 

Sindikat hrvatskih željezničara kontinuirano upozorava na alarmantno stanje dugogodišnjeg propadanja pruga i stabilnih postrojenja Hrvatskih željeznica, što je eskaliralo zaostatkom obavljanja remonta na 1500 km pruga, od ukupno 2700 km koliko iznosi duljina pruga željezničke mreže.

Na navedenim prugama promet se odvija smanjenim brzinama i smanjenim osovinskim opterećenjem, čime se sve više umanjuje i konkurentnost željezničkih prijevoznika.

Bez nadoknađivanja zaostataka od 1500 km HŽ Infrastruktura godišnje bi trebala obnoviti oko 45 km pruga, no uslijed pomanjkanja sredstava za investicije te zbog neracionalnog trošenja državnih sredstava u stvarnosti godišnje se obavlja 5-10 km remonta.

Prema našem mišljenju takva neodgovorna poslovna politika dugoročno predstavlja svojevrsnu tihu eutanizaciju željeznica u Hrvatskoj.

Kratkoročne posljedice izostanka neophodne obnove pruga i stabilnih postrojenja ogledaju se u dovođenju željezničkih društava koja se bave gradnjom i remontom stabilnih postrojenja pred sam rub propasti.

Za Remont i održavanje pruga, Pružne građevine, POSIT i PRO-REG godišnji plan od 45 km remonta predstavljao bi optimum kojim bi društva poslovala pozitivno, uz mogućnost opremanja pružnom mehanizacijom i drugom opremom.

Nažalost, radi nepopunjavanja kapaciteta Društva su u velikim gubicima koji će opet u cijelosti pasti na leđa države. Umjesto takve neodgovorne poslovne politike koju već niz godina provodi HŽ Infrastruktura, tražimo da se kapaciteti navedenih društava popune, čime bi država izbjegla pokrivanje gubitaka, a obnova pruga otvorila bi perspektive HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu.

Kako se to može ostvariti? HŽ Infrastruktura treba angažirati određena sredstva za nabavku tračnica, pragova, tucanika i ostalog materijala, a navedena željeznička društva imaju znanje i vrijedne radnike koji će bez dodatnih troškova realizirati svaki radni zadatak na obnovi.

Na dijelu lokalnih pruga i na industrijskim kolosjecima remont se može obaviti i s postojećim rabljenim tračnicama i pragovima, tako da smatramo suludim što se radnici navedenih društava ostavljaju bez posla da vlasniku (državi) generiraju gubitke.

Također, suludo je što su naši radnici bez posla, a jedini veći posao remonta pruge Vinkovci-Tovarnik obavljaju Talijani sa srpskom i bosanskom radnom snagom.

Suludo je i to što postojeće pruge propadaju, dok se istovremeno HŽ Infrastruktura zadužuje za 27 mln EUR kako bi između ostalog financirala IGH koji izrađuje projekte novih pruga, za čiju gradnju ne postoje izvori financiranja. Jedan projekt riječke pruge već je odavno izrađen i nikad nije realiziran.

Od Vlade Republike Hrvatske tražimo da zaustavi višegodišnje neracionalno ponašanje HŽ Infrastrukture te da osigura optimum obnove postojećih hrvatskih pruga, čime će osigurati budućnost za oko 13.000 radnika društava HŽ Holdinga i oko 1.500 radnika društava koje se bave gradnjom i remontom pruga i stabilnih postrojenja.

Ukoliko je cilj da se uništi Remont i održavanje pruga, Pružne građevine, POSIT i PRO-REG kako bi posao preuzele tvrtke iz famoznog građevinskog lobija, ili ako je cilj tiha eutanazija željeznica u Hrvatskoj, koje su energetski i ekološki prihvatljivije od cestovnog prijevoza, onda smo spremni svim sredstvima sindikalne borbe, uključujući blokadu željezničkih koridora pružnom mehanizacijom, odvratiti od takvog nauma i zaštititi naša radna mjesta.

Naše zadnje pismo upućeno na adresu premijerke gospođe Jadranke Kosor signirano je na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Navedeno Ministarstvo cijelo vrijeme je involvirano i upoznato s problemima. Kroz to razdoblje problemi su eskalirali, radi čega tražimo i uključivanje Vlade Republike Hrvatske u njihovo rješavanje.

Lijep pozdrav!

                                                                                     Ivan Forgač

                                                                                     predsjednik

  

Na znanje:

-       Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture,

-       HŽ Infrastruktura,

-  radnici Remonta i održavanja pruga,

-  radnici Pružnih građevina,

-  radnici POSIT-a,

-  radnici PRO-REG-a,

-  javna glasila.