"Budimo ZAjedno, budimo jači!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Neobičan skup radnika u PRO-REG-u

Objavljeno: 18. 12. 2009.

17. 12. 2009. sa više od sat zakašnjenja započeo je skup radnika PRO-REG-a na koji su ruku pod ruku došli direktor HŽ Holdinga Zoran Popovac, član Uprave HŽ Holdinga Predrag Zekić i direktor HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić s predsjednikom Sindikata HŽ Infrastrukture Nikolom Rubčićem.

Iako je plaća radnika za listopad kasnila više od 3 tjedna, tek najavom javnog prosvjeda SHŽ započele su aktivnosti na skidanju blokade s računa Društva i pripremama za isplatu plaće. Samo dan prije javnog prosvjeda nije bilo nikakvih jamstava hoće li se i kada isplatiti plaća tih radnika. Tek na sastanku održanom nakon javnog prosvjeda, ministar je najavio plaću za četvrtak, 17. 12., a direktor Popovac ga je ispravio, navodeći da će jedna plaća biti isplaćena najkasnije u petak 18.12. 09., a druga plaća do kraja 12 mjeseca.

Odmah na početku skupa radnika Rubčić, Jerneić, Popovac i Zekić upeli su se iz petnih žila ne bi li istaknuli kako isplata plaće radnicima Pro-Reg-a nije zasluga održanog javnog prosvjeda, već bi je oni ionako isplatili. Cilj je bio da se skine odgovornost s Rubčića, koji je pozvan da se priključi prosvjedu, ali je poziv ignorirao.

Nakon toga započelo je posipanje pepelom, kako je teška situacija i kriza, kako je svima njima jako teško i jako žao, ali u PRO-REG-u nema mjesta za sve radnike te će jedan dio njih biti zbrinuti kao tehnološki višak.

Članovi Uprave HŽ Holding mr. Popovac i g. Zekić dodali su da nitko neće ostati nezbrinut, direktor Popovac iznio je i da nitko neće dobiti otkaz, ali treba reći da je PRO-REG u vlasništvu HŽ Holdinga samo do 31. 12. 2009. kad prelazi u vlasništvo HŽ Infrastrukture i da su izjave kako neće biti posla za sve radnike i kako nitko neće dobiti otkaz međusobno u koliziji. Mi smo naravno protiv otkaza.

Obzirom da su Rubčić+Uprava bili brojčano nadmoćni i mogli stati jedni drugima u obranu, te obzirom na strah koji se uvukao u srca radnika, mogli su si dopustiti da ignoriraju zahtjev iznesen od strane predsjednika SHŽ Ivana Forgača, da društvu PRO-REG osiguraju posla, kojega obzirom na loše stanje hrvatskih pruga ima za daljnjih 10 godina. Također, uz bahato držanje lekcija direktora Jerneića, mogli su ignorirati pitanje o kolikom se višku radnika radi i na koji način ih misle zbrinuti.

Ozbiljnost su pokušali pokazati pozivajući se na tablicu potreba za proizvodima PRO-REG-a u 2009., kao nečime što će spasiti PRO-REG.

Nažalost, istina je sasvim drukčija. HŽ Infrastruktura u 2009. ima u planu samo šesnaestak kilometara remonta, a za tekuće održavanje nema gotovo niti kune.

Sve poslove iz tablice direktora Jerneića PRO-REG može završiti za 4-5 mjeseci.

Postavlja se pitanje kako će i to HŽ Infrastruktura platiti, budući da joj prihodi jedva prelaze troškove plaća. I naravno, postavlja se pitanje što dalje?

Stav Sindikata hrvatskih željezničara je da se na razini države može i mora pronaći način za obnovu, modernizaciju i reorganizaciju Hrvatskih željeznica, bez čega će cijeli sustav vrlo brzo doživjeti potpuni kolaps.