"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Trakavica o Božićnici željezničara završila napuštanjem sastanka od strane sindikata

Objavljeno: 18. 12. 2009.

Kao što je poznato, Kolektivni ugovori unutar HŽ Holdinga većinom predviđaju isplatu Božićnice u neoporezivom iznosu predviđenom za tu svrhu.

Odlukom Ministarstva financija taj iznos je 2500 Kn.

Radi krize i recesije Ministarstvo MPI i Uprava HŽ Holding zatražili su da se iznos smanji i da bude isplaćen u bonovima tvrtke koja je dužnik za usluge prijevoza robe. Prihvatili smo i potpisali iznos 2000 Kn u bonovima, zbog čega smo prozvani u nesklonim javnim glasilima koja su zanemarila da se ne radi o gotovom novcu, nego o bonovima. Također, javna glasila su zanemarila činjenicu da su istim sporazumom zamrznute i plaće.

Radi toga i radi preporuke Vlade RH ministar i Uprava ponovno su zatražili smanjenje božićnice. Nakon našeg odbijanja došla je ponuda da se Božićnice smanje na 1500 Kn, ali u novcu, o čemu smo se trebali danas očitovati.

Prije nego su i saslušali naše očitovanje, zatražena je nova korekcija, da to bude 1500 Kn, ali u bonovima.

Nakon toga sindikati su napustili sastanak, a poslodavcima ostaje obveza isplatiti 2000 Kn u bonovima, kao što je ranije potpisano.

Treba reći da je isplata bilo kakve Božićnice u ovisnim društvima HŽ Holdinga, koja su ne svojom krivnjom, zbog smanjenih narudžbi HŽ-a, zabilježila gubitke, još uvijek neizvjesna.