"Budimo ZAjedno, budimo jači!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Pismo Upravi HŽ Infrastrukture - traži se zapošljavanje Remonta i održavanja pruga i PRO-REG-a te isplata plaća radnicima PRO-REG

Objavljeno: 18. 05. 2010.

Broj: 678/10

U Zagrebu, 18. 5. 2010.

  

                                                                                  HŽ Infrastruktura

                                                                                           UPRAVA

 

Predmet:

Hitno zapošljavanje kapaciteta društava Remont i održavanje pruga, PRO-REG i dr. – traži se

 

Poništenjem natječaja za remont dionice pruge Lokve –Drivenik, u dužini 16 km, za dulje vrijeme otpao je jedini investicijski posao koji bi mogla raditi društva u 100 % vlasništvu HŽ Infrastrukture, odnosno u vlasništvu RH, osnovana radi gradnje i održavanja pruga.

Na taj način društva Remont i održavanje pruga i PRO-REG, koja zapošljavaju više od 600 radnika, dovedena su u bezizlaznu situaciju.

Naime, unatoč lošem stanju mreže, uslijed smanjenja proračunskih prihoda i velikih troškova HŽ Infrastrukture, ne ostaje gotovo niti kuna za redovito održavanje, da ne govorimo o neophodnim investicijama, koje su u zadnje 2 godine svedene na minimum.

Radi smanjenja narudžbi navedena Društva bilježe sve veće gubitke te više nisu u stanju izvršavati svoje obveze.

Da je Uprava HŽ Infrastrukture slušala savjete članova Uprave HŽ Holdinga i savjete sindikata, taj jedini posao, koji se očekivao kao slamka spasa tih Društava, ugovorila bi sa svojim društvima po članku 114. Zakona o javnoj nabavi, izravnom pogodbom, uz vlastitu nabavku materijala javnim nadmetanjem.

Dosadašnjim kašnjenjem toga projekta, koji je bio u planu 2009., eksperimentiranjem Uprave HŽ Infrastrukture poništen je bespotrebni natječaj, tako da posao neće započeti prije 9. mjeseca 2010., a vjerojatno još kasnije. Za takve pogreške Uprave smatramo odgovornima one koji su ih imenovali.

Ukoliko društva Remont i održavanje pruga i PRO-REG odmah ne dobiju veći posao, njihova sudbina bit će zapečaćena, a izrada planova sanacije i restrukturiranja postat će bespredmetna.

Obzirom na izrazito loše stanje pruga, od kojih je na nekima radi toga već obustavljen promet, apsurdno je da društva osnovana radi održavanja i obnove pruga propadnu radi nedostatka posla. To je moguće samo u izrazito loše organiziranoj kompaniji i samo u izrazito loše organiziranoj državi.

Tražimo da se odmah pristupi osiguravanju posla za društva Remont i održavanje pruga i PRO-REG. Naročito ističemo da za obnovu lokalnih pruga postoji velika količina materijala koji je izgrađen sa magistralnih pruga.

Također, tražimo da se hitno osigura isplata plaća 77 radnika PRO-REG-a koji su puna 3 mjeseca bez plaće te su im započele pljenidbe.

Ukoliko od strane Uprave HŽ Infrastrukture odmah ne dobijemo pozitivne odgovore, bit ćemo prisiljeni pristupiti organizaciji kontinuiranih prosvjednih aktivnosti sve do ispunjenja opravdanih zahtjeva.

Lijep pozdrav!

                                                                                        Ivan Forgač

                                                                                        predsjednik

 

 

 

Na znanje:

-      dr. Ivo Josipović, predsjednik RH,

-      Hrvatski državni sabor – zastupnicima- SVIMA,

-      Vlada Republike Hrvatske – članovi Vlade,

-      Krešimir Sever, predsjednik NHS,

-      javna glasila.