"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Najava blokade željezničkog prometa radnika PROREG

Objavljeno: 15. 07. 2010.

Nepoštivanjem Sporazuma zaključenog između Uprave HŽ Infrastrukture, PRO-REG-a i Sindikata, prema kojemu su radnicima do 30. 6. 2010. trebale biti isplaćene 2 zaostale plaće, radnici PRO-REG d.o.o. su se samoorganizirali te najavili blokadu željezničkog prometa, ukoliko im se do 23. 7. ne isplate plaće, bez obzira na posljedice. Dopis su potpisali svi zaposleni, osim direktora i nekoliko odsutnih radnika.

Posredovanjem predsjednika SHŽ Ivana Forgača, odmah istoga dana održan je sastanak predstavnika radnika Vladimira Kavura i Marijana Zbukvića sa resornim ministrom Božidarom Kalmetom.

Sastanku je nazočio državni tajnik Željko Tufekčić, ravnatelj Uprave za HŽ Danijel Krakić, predsjednik Uprave HŽ Holding Zoran Popovac, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić, predsjednik Uprave HŽ Cargo Zlatko Rogožar, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Marijan Klarić i predsjednik Uprave HŽ Vuče vlakova Oliver Krilić.

Na zamolbu predstavnika radnika PRO-REG u radu sastanka sudjelovao je i predsjednik SHŽ Ivan Forgač.

Ministar Kalmeta zamolio je radnike da ne blokiraju željeznički promet, jer to država ne može dopustiti, na što su radnici odgovorili da su ostali bez sredstava za život i da im ništa drugo ne preostaje, bez obzira na posljedice.

Nastavno, razgovaralo se o mogućnosti isplate zaostalih plaća i provođenju programa restrukturiranja. Predloženo je da se sredstva za plaće osiguraju tako da HŽ Infrastruktura avansira poslove po zaključenim ugovorima, nakon čega će se odmah provesti Program restrukturiranja. Prijedlozi su bili prihvatljivi ministru i predsjednicima uprava društava HŽ Holdinga, s tim što je predsjednik HŽ Infrastrukture Jerneić iznio određene rezerve, u čemu su ga dijelom poduprli gg. Tufekčić i Krakić.

Obzirom na iznesene rezerve predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture, dogovoreno je da će odgovor na zahtjeve radnika biti dostavljen u ponedjeljak do 12 h.

Ministar se obvezao na održavanje sastanaka s predstavnicima radnika i Sindikata hrvatskih željezničara sve dok se ne pronađe rješenje.