"ZA SHŽ, ZA svoju budućnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Predstavljen prototip regionalnog elektromotornog vlaka

Objavljeno: 14. 09. 2010.

Dana 13.09.2010. god. na zagrebačkom Glavnom kolodvoru svečano je predstavljen prototip elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz, dok se dizel-električni vlak za regionalni promet i elektromotorni vlak za gradsko-prigradski prijevoz očekuju na prugama HŽ-a do kraja godine.

 

Sva tri prototipa zajedno grade Končar-Električna vozila i TŽV Gredelj za potrebe HŽ Putničkog prijevoza. Ugovor o izradi prototipova vlakova HŽ Putnički prijevoz s Končarem i Gredeljom sklopio je u studenom prošle godine. Troškovi gradnje iznose 114 milijuna kuna. Od čega Grad Zagreb sudjeluje sa 20 milijuna kuna, državni proračun sa 40, a HŽ Putnički prijevoz sa 54 milijuna kuna.

 

Predstavljeni vlak po svojim tehničkim karakteristikama, dizajnu i opremljenosti zadovoljava svjetske standarde. Vlak je dug 75 metara, ima osam vrata, četiri sa svake strane, što omogućuje brzi ulazak i izlazak putnika, s brzinom do 160 km na sat. Unutarnji prostor za putnike čini jedinstvenu cjelinu, koji je podijeljen na 1. razred s 20 sjedala, te 2. razred sa 192  sjedala i 220 stajaćih mjesta. Upravljačnica i prostor vlaka je klimatiziran. U jednoj kompoziciji najviše se mogu spojiti tri vlaka.

 

Istog dana vlak je krenuo u Berlin na sajam željezničke tehnike InnoTrans 2010 koji se sljedeći tjedan održava u Berlinu. Nakon što se vrati iz Berlina, na vlaku će se provesti ispitivanja, a prve pokusne vožnje  će uslijediti početkom studenog . Očekuje se da će postupak tehničkog pregleda koji obavlja Povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture trajati do kraja siječnja 2011.g. nakon čega će EMV za regionalni promet biti pušten u javni promet kao prijevozno sredstvo u vlasništvu HŽ-Putničkoga prijevoza. Nastavno, prototip EMV-a za gradsko prigradski promet trebao bi biti pušten u promet mjesec dana kasnije, a prototip DMV-a do kraja svibnja 2011.g..


HŽ Putnički prijevoz namjerava do 2018. godine nabaviti 92 nova niskopodna vlaka, i to 49 elektromotornih za regionalni prijevoz, 18 elektromotornih za gradsko-prigradski prijevoz i 25 dizel-električnih vlakova za regionalni prijevoz. Zahvaljujući novim vlakovima gradovi kao što su Koprivnica, Novska, Sisak, Karlovac postati će predgrađe Zagreba. 

 

Da bi vlakovi opravdali uložena sredstva i očekivanja naših putnika, HŽ Infrastruktura mora slijediti HŽ Putnički prijevoz te uložiti više u pruge. Prosječna brzina vlakova za prijevoz putnika danas je na prugama HŽ Infrastrukture 47 km, s tendencijo daljnjeg pada. Za slijedeći vozni red HŽ Infrastruktura najavljuje dalje smanjenje brzina na prugama, što će se izravno odraziti na kvalitetu putničkog prijevoza. 

 

 Novi vlakovi te najava direktora Končara Ivana Bahuna da rade na novim električnim lokomotivama daju svjetlost u hrvatskom sivilu i vraćaju vjeru hrvatskom radniku da može svojom rukom i znanjem proizvesti vlak za svjetsko tržite. Ono što nas posebno raduje da su vlakovi građeni prema zahtjevima stručnjaka iz HŽ Putničkog prijevoza, a nosioci projekta su članovi SHŽ g. Milan Brkić i glavni povjerenik podružnice HŽ Putnički prijevoz Direkcija g. Mario Šimić.