"Zajedno ZA radničku solidarnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Tražimo zaustavljanje daljnjeg propadanja HŽ Hrvatskih željeznica - pismo premjerki Kosor, Potpredsjedniku Vlade RH Miloševiću i ministru Kalmeti

Objavljeno: 19. 01. 2011.

Poštovana predsjednice Vlade RH,

Poštovani potpredsjedniče Vlade RH,

Poštovani ministre,

unatoč našim upozorenjima nastavlja se propadanje HŽ Hrvatskih željeznica. Ponadali smo se da će izgradnjom glavnine autocesta započeti investicije u pruge, ali od toga nema ništa.

Niz godina smanjuju se brzine, obustavlja se promet na prugama. Na mnogim prugama brzine su manje od brzina u 19. stoljeću. Od 2700 km pruga remont zaostaje na 1500 km. Za održavanje postojećeg stanja, bez modernizacije, potrebno je da se godišnje remontira najmanje 150 km pruga i 200 skretnica. Nažalost, već dvadesetak godina godišnje se obnovi tek desetak kilometara pruga i manje od 10 skretnica.

Jedini planirani remont, 16 kilometarska dionica Lokve-Drivenik na riječkoj pruzi, odgađa se 2 godine. Sada kada je napokon sklopljen ugovor, HŽ Infrastruktura ga u 2011. planira realizirati tek sa 50 %, a radi se varijanta i sa 25 % realizacije. Kredit za remont dionice Koprivnica-Križevci još nije realiziran, a govori se i o mogućem poništenju natječaja.

Da stvar bude gora, naši pregovarači u predpristupnim pregovorima za članstvo u EU prihvatili su da društva osnovana radi investicijskog održavanja i gradnje pruga, koja su u vlasništvu HŽ Infrastrukture, ne mogu sudjelovati u projektima koje sufinancira EU niti kao podizvođači.

Radi svega toga broj zaposlenih u tim društvima već je smanjen za oko 40 %, no kako nema investicija, društva i dalje bilježe gubitke i nalaze se pred stečajem (Remont i održavanje pruga, PRO-REG, POSIT, dok je manje društvo Pružne građevine zasad stabilno, no i njemu prijeti slična sudbina).

Radnicima nije jasno kako to da su mediji puni planova investicija, a na HŽ-u, gdje su investicije prijeko potrebne, gdje su pripremljeni i projekti, od ulaganja nema ništa.

Sve smo više uvjereni da je politika ove Vlade RH da nas se pusti da sve više i sve brže propadamo. Naravno, izuzetak su koridorske pruge koje će se obnavljati na zahtjev EU, radi tranzita njihove robe.

Takav scenarij nije nam prihvatljiv, takvu politiku prema željeznici, koja je iz energetskih i ekoloških razloga prometna grana budućnosti, željezničari ne prihvaćaju. Protiv takvog odnosa prema željeznici borit ćemo se svim zakonom dopuštenim sredstvima.

Još jednom Vas molimo i upozoravamo da se odnos Vlade prema hrvatskim željeznicama mora promijeniti, da obnova pruga mora biti jedan od najvažnijih elemenata Programa gospodarskog oporavka i to već ove godine.

Obzirom da željezničari od nas traže da pristupimo organizaciji štrajka i javnih prosvjeda, predlažemo da našu delegaciju žurno primi premijerka Kosor, ili potpredsjednik Milošević.

Lijep pozdrav!

                                                                                          Ivan Forgač

                                                                                          predsjednik

 

 

Na znanje:

-       dr. Ivo Josipović, predsjednik RH

-       javna glasila.