"Zajedno ZA radničku solidarnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Održan sastanak potpredsjednika Vlade RH Miloševića i predstavnika SHŽ

Objavljeno: 26. 01. 2011.

Zabilješka

sa sastanka predstavnika SHŽ s potpredsjednikom Vlade RH Domagojem Miloševićem održanog 25. 1. 2011. u Zagrebu

 

 

Nazočni:

Domagoj Milošević, potpredsjednik Vlade RH,

Božidar Kalmeta, ministar MPI,

Zlatko Rogožar, predsjednik Uprave HŽ Holding,

Branimir Jerneić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture,

Ivan Forgač, predsjednik SHŽ,

Ilija Bulić, dopredsjednik SHŽ,

Mato Derežić, dopredsjednik SHŽ.

 

 

Dnevni red:

  1.  Zahtjev SHŽ za obnovu pruga,
  2.  Zahtjev SHŽ za nabavku motornih vlakova za prijevoz putnika.

 

Nakon međusobnog upoznavanja i razmjene pozdrava potpredsjednik Vlade Milošević dao je riječ Zlatku Rogožaru, predsjedniku Uprave HŽ Holding.

Obzirom na činjenicu da je sastanak zatražen od Sindikata hrvatskih željezničara, Rogožar je uvodnu riječ prepustio Ivanu Forgaču, predsjedniku SHŽ, upoznavši potpredsjednika Vlade da je prethodno održan pripremni sastanak predstavnika SHŽ s ministrom Kalmetom.

Forgač je ponovio zahtjeve iznesene u pismu premjerki Jadranki Kosor, tražeći da se zaustavi daljnje propadanje HŽ Hrvatskih željeznica i to investicijskim ulaganjima u pruge te nabavkom motornih vlakova za prijevoz putnika. Istaknuo je da su željeznice zakinute u investicijama najprije zbog rata, zatim zbog cestogradnje, a kad smo konačno trebali doći na red, došla je kriza. Radi toga na više od 1000 km pruga zaostaje remont, a samo u zadnjih 5 godina na 338 km pruga smanjene su brzine. Radi svega toga prijevoznici su sve manje konkurentni, a društva osnovana radi gradnje i održavanja smanjila su broj zaposlenih za više od 40 % i pored toga nalaze se pred stečajem.

Uz smanjenje investicija, našim društvima zabranjeno je sudjelovanje u projektima koje sufinancira EU.

Iznesenim projektima iz Programa gospodarskog oporavka, željeznica sudjeluje svega sa 190 mln Kn, dok većina drugih projekata vrijedi više od 1 mlrd Kn. I taj jedan željeznički projekt, remont pruge Križevci-Koprivnica, više je u sferi investicijskog održavanja.

Pored lošeg stanja pruga, neophodno je pristupiti nabavci motornih vlakova za prijevoz putnika u gradskom i regionalnom prometu. Končar i Gredelj razvili su 3 prototipa vlaka, no za početak serijske proizvodnje bit će neophodna pomoć države.

Tražimo potporu potpredsjednika Vlade kako bi se osigurala nedostajuća sredstva za funkcioniranje svih dijelova HŽ-a.

Potpredsjednik Milošević istaknuo je da će se sredstva za obnovu pruga povlačiti iz EU fondova, naročito po pristupanju u EU, radi čega Vlada ne žuri s obnovom na trošak RH, na što je Forgač replicirao da Europsku uniju zanima oko 600 Km pruga, a što je s preostalih 2100 Km koje su u funkciji hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva?

Potpredsjednik Milošević istaknuo je potrebu privatizacije ovisnih društava u vlasništvu HŽ Infrastrukture, budući da je to jedini način njihova sudjelovanja u EU projektima i dobivanja posla u regiji.

Ministar Kalmeta istaknuo je da je u zadnje 3 godine uslijed krize smanjeno državno izdvajanje za željeznicu za više od 1 mlrd Kn. To sustav ne bi mogao preživjeti da nije bilo mjera štednje i racionalizacije. Obzirom da se dosad jedini on u Vladi bavio željeznicom, dobrodošla je pomoć potpredsjednika Vlade Miloševića. Zahtjeve SHŽ smatra opravdanima.

Predsjednik Uprave HŽ Holding Zlatko Rogožar također je istaknuo opravdanost zahtjeva SHŽ, s time da je naglasio da će u 2011. HŽ-u nedostajati oko 300 mln Kn za normalno funkcioniranje. Sredstva mogu se namaknuti iz komercijalnih izvora, za što je potrebna i potpora potpredsjednika Vlade.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić istaknuo je da je za investicije i za održavanje u zadnje 3 godine dobiveno manje novaca iz proračuna i to za više od 500 mln Kn. Samo po inspekcijskim rješenjima u pruge je neophodno odmah uložiti 100 mln Kn. Istaknuo je da je u kratkom roku u ovisnim društvima smanjen broj zaposlenih i da ih treba privatizirati. Smatra da je potrebna potpora Vlade RH, kako bi se osigurala neophodna financijska sredstva.

Na kraju sastanka potpredsjednik Vlade RH Milošević obećao je potporu u realizaciji zacrtanih planova, kao i za osiguranje nedostajućih sredstava za funkcioniranje HŽ-a.

 

U Zagrebu, 25. siječnja 2011.

 

Ilija Bulić,

dopredsjednik SHŽ