"ZA SHŽ, ZA svoja prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Održana rasprava o stanju HŽ Infrastrukture na nadležnom Povjerenstvu GSV-a

Objavljeno: 03. 06. 2011.

Na sjednici Povjerenstva za održivi razvoj, poticanje gospodarstva, energetiku i klimatske promjene  Gospodarsko-socijalnog vijeća, temeljem zahtjeva Sindikata hrvatskih željezničara, održana je rasprava o stanju u HŽ Infrastrukturi.

Povjerenstvo čine po 5 predstavnika Vlade RH (službenici ministarstava), 5 predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca i 5 predstavnika sindikalnih središnjica na nacionalnoj razini. Pored članova povjerenstva, sjednici su nazočili državni tajnik za željeznicu u MMPI Danijel Mileta, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić i predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač.

Uvodničar rasprave bio je g. Branimir Jerneić, koji je pripremio pomalo tendencioznu prezentaciju, po modelu „hvalite me usta moja“, uz pokoji dodatak samokritike, kako bi zvučao uvjerljivije. No niti ta samokritika nije se odnosila na njega i njegovu Upravu HŽ Infrastrukture, nego općenito na stanje na željeznici. Iako je od 2004. na najvišim mogućim dužnostima u željezničkom sektoru, iskritizirao je sve što je bilo do njegovog dolaska na čelo HŽ Infrastrukture, u čemu mu je na svoj način nastojao pomoći i državni tajnik Mileta s tezom kako se ništa ne može napraviti preko noći, kao da smo jučer dobili državu, ili je netko drugi gotovo cijelo vrijeme bio na vlasti.

Ono što je mene osupnulo je Jerneićeva najava daljnjeg zatvaranja pruga. Odmah nakon sastanka nazvao sam g. Rogožara, predsjednika Uprave HŽ Holdinga koji tvrdi da ni o kakvom zatvaranju pruga na HŽ Holdingu nije bilo govora. Iz toga je razvidno da Jerneić kani dalje zloupotrebljavati poziciju koju mu je dao ministar Kalmeta,da mimo HŽ Holdinga i prijevoznika odlučuje o zatvaranju pruga, investicijama u pruge itd.

Nakon što su tri pruge koje je naša generacija dobila u naslijeđe, već zatvorene, nakon što Jernenić  samouvjereno najavljuje nova zatvaranja pruga, pitamo se gdje su nestala obećanja o milijardama ulaganja u pruge? Što je s realizacijom Nacionalnog programa razvoja željezničke Infrastrukture koji je 2007. donio Hrvatski državni sabor?

PITAMO SE U KOJEM TRENUTKU SU SE BOŽIDAR KALMETA I BRANIMIR JERNEIĆ, KOJI SU PO PITANJU GRADNJE I OBNOVE PRUGA OBEĆAVALI BRDA I DOLINE, PRETVORILI U GROBARE HRVATSKIH ŽELJEZNICA?

Ako se pitate zašto je kao grobar HŽ-a zajedno s Jerneićem naveden i ministar Kalmeta, odgovor je jednostavan. On je blagoslovio zatvaranje 3 pruge, on je držao škare i krojio ovakvu podjelu HŽ-a koju sada odbija izmijeniti, on je izdvojio HŽ Infrastrukturu iz Uprave HŽ Holdinga pa ni to ne želi promijeniti. Ako su mu to sve podmetnuli suradnici, barem se mogao odreći njihovih usluga, a ni to nije učinio.

Na samom kraju sjednice direktor Jerneić izjavio je kako prijevoz robe željeznicom može konkurirati cesti tek na udaljenostima većima od 400 km, čime je osupnuo većinu prisutnih, jer po tome, osim tranzita, nikakav tuzemni prijevoz robe željeznicom ne može biti isplativ. Srećom, to je neistina, no nedopustivo je da predsjednik Uprave iznosi takve neistine, kojima se nanosi šteta kompaniji kojoj je na čelu, kao i cijelom HŽ Holdingu.

Zaključak sjednice Povjerenstva izradit će koordinator Povjerenstva g. Bernard Jakelić. Iako je g. Jakelić predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca, koja je kritična prema željeznici, nadamo se da će Zaključak biti konkretan i da će sadržavati upozorenje Vladi RH da je neophodno osigurati redovno održavanje pruga i stabilnih postrojenja, kako bi se željeznički promet odvijao na siguran način. Barem kako se članovi Povjerenstva  ne bi osjećali neugodno ako, ne daj Bože, uslijed neodržavanja pruga dođe do nove željezničke nesreće.