"Budimo ZAjedno, budimo jači!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Najavili smo javni prosvjed 25. 10. 2011.

Objavljeno: 13. 10. 2011.

Broj: 1147/11

U Zagrebu, 12. listopada 2011.

                                                                              Vlada Republike Hrvatske

                                                                            Jadranka Kosor, predsjednica

                                                                   Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik

                                                                           Božidar Kalmeta, ministar MPI

 

Predmet:

Najava javnog prosvjeda Sindikata hrvatskih željezničara

 

Poštovana predsjednice Vlade RH,

Poštovani potpredsjedniče Vlade RH,

Poštovani ministre,

Sindikat hrvatskih željezničara kontinuirano upozorava na propadanje HŽ Hrvatskih željeznica, na loša zakonska rješenja, loše poslovne odluke managmenta pojedinih tvrtki, neredovitost isplata materijalnih prava i sve teže uvjete rada radnika društava HŽ Holding i kćerinskih društava.

Naša dobronamjerna nastojanja nisu urodila plodom.

Prijeko potrebna modernizacija i obnova HŽ Hrvatskih željeznica i dalje se odgađa.

Kap koja je prelila čašu je pokušaj da se nauštrb modernizacije HŽ Hrvatskih željeznica od EBRD-a ishodi kredit za pelješki most, a kad to nije uspjelo, odbija se dati suglasnost za kreditno zaduživanje u svrhu nabavke prijeko potrebnih motornih vlakova za prijevoz putnika domaće proizvodnje. Izostaje čak i suglasnost za nabavku dijela motornih vlakova kreditom za koji nije potrebno jamstvo države.

Ako znamo da je u proteklom razdoblju za ceste potrošeno 200 % planiranih sredstava, a za željeznice 33 % planiranih sredstava, razvidno je koliko Vlada marginalizira Hrvatske željeznice. I dok Vlada odbija dati suglasnost za nabavku vlakova, istovremeno daje suglasnost za nabavku 4 putnička zrakoplova. Nismo protiv kupnje zrakoplova, ali smatramo da je nabavka putničkih motornih vlakova u javnom interesu, naročito u gradsko-prigradskom prijevozu Zagreba i drugih većih gradova, gdje za brze željezničke linije nema alternative.

Radi neodržavanja pruga već je izgubljeno više od 700 radnih mjesta u kćerinskim društvima HŽ-a, a propadanjem pruga sjena besperspektivnosti nadvija se nad svih 17 500 zaposlenih u društvima HŽ Holding i kćerinskim društvima.

Iako sva HŽ-ova društva de facto imaju istog vlasnika, jedni su isplatili regres za GO, drugi još nisu, trećima su uprave priopćile da regres ne namjeravaju isplatiti.

Uprava HŽ Infrastrukture dvije velike kotlovnice u Zagrebu i Vinkovcima želi prepustiti vanjskim tvrtkama, čime najmanje 16 naših radnika ostaje bez posla. Ako se ukalkuliraju otpremnine tih 16 radnika, daleko je jeftinije da sami saniramo kotlovnice i da uštedimo na grijanju. Naime, taj posao nitko drugi neće raditi, ako neće ostvariti dobit. Zašto da ta dobit ne ostane nama? Nažalost, Uprava HŽ Infrastrukture već dugo barata „čudnim“ kalkulacijama, na što resorni ministar ne reagira.

Unatoč održanom javnom prosvjedu radi neisporuke osobnih zaštitih sredstava radnika HŽ Holdinga i dobivenim obećanjima, isporuka je i dalje neredovita, a velik dio osobnih zaštitnih sredstva koja se isporuče, ne zadovoljava kvalitetom.

Sindikat hrvatskih željezničara traži:

1.    Suglasnost Vlade RH za nabavku motornih vlakova za prijevoz putnika, prema dinamici utvrđenoj u studiji Fakulteta prometnih znanosti,

2.    Pristupanje održavanju i obnovi pruga prema dinamici utvrđenoj pravilima struke,

3.    Isporuku službene i zaštitne odjeće i obuće te ostalih osobnih zaštitnih sredstava,

4.    Popravak kotlovnice na Zagreb RK i osiguranje energenata u kotlovnicama Zagreb RK, Vinkovci i drugih, uz posluživanje od strane kćerinskog društva Održavanje vučnih vozila. Popravak drugih neispravnih kotlovnica (kolodvor Čačinci itd.), jer radnici ne mogu raditi u negrijanim prostorima.

5.    Isplatu dospjelih terenskih dodataka radnika Remonta i održavanja pruga te isplatu regresa za GO u društvima u kojima još nije isplaćen.

Iz navedenih razloga Sindikat hrvatskih željezničara 25. 10. 2011. organizirat će javni prosvjed radnika društava HŽ Holding i kćerinskih društava. Okupljanje prosvjednika započet će u 10 sati, na platou ispred V. perona, a prosvjedna kolona kretat će se Mihanovićevom, Miramarskom, Vukovarskom i kroz Vrbik, prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, gdje će se u 11 sati održati prosvjedni skup.

Lijep pozdrav!

                                                                                          Ivan Forgač

                                                                                          predsjednik

 

 

Na znanje:

-       dr. Ivo Josipović, predsjednik RH,

-       društva HŽ Holding,

-       kćerinska društva HŽ-a,

-       javna glasila.