"Budimo ZAjedno, budimo jači!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Zatražili smo zaštitu konduktera od fizičkih napada u vlaku

Objavljeno: 03. 01. 2012.
SINDIKAT HŽ-A OGORČENI NOVIM NAPADOM

Napadnuti kondukteri traže pomoć, policija ih šalje - sucu za prekršaje

»Danas je broj konduktera koji su napadnuti u vlaku daleko veći nego što to pokazuju službeni podaci, jer o njima kondukteri teško govore, znajući da od toga nema nikakve koristi, osim što mogu biti optuženi da ne znaju raditi svoj posao i da su konfliktne osobe«, tvrde u Sindikatu

VJESNIK.HR

Objavljeno: 02. 1. 2012. u 13:31 Zadnja izmjena: 02. 1. 2012. u 13:51

ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara ogorčen je posljednjim slučajem fizičkog nasrtaja na konduktera u vlaku. Kamere su ovih dana, naime, zabilježile gnjev putnika koji je kondukteru 'opalio' šamar, zbog čega Sindikat traži istragu i primjerenu kaznu za počinitelja.

FOTO: IVAN ŠEBELJA

»U Sindikatu hrvatskih željezničara cijelo se vrijeme zalažemo da se u svim slučajevima kada je kondukter u vlaku napadnut protiv nasilnika putem odvjetnika pokrene kazneni postupak, za što nismo dobili potporu niti kod jedne Uprave«, napominju u Sindikatu. Pojašnjavaju da je stav svih uprava dosad bio ne miješati se, tj. ne pokretati nikakvu prijavu protiv nasilnika, jer to je rizik koji proizlazi iz prirode posla pa tu njihova odgovornost i prestaje, što je u konačnici značilo amnestiju nasilja nad radnicima HŽ Putničkog prijevoza.

»Danas je broj konduktera koji su napadnuti u vlaku daleko veći nego što to pokazuju službeni podaci, jer o njima kondukteri teško govore, znajući da od toga nema nikakve koristi, osim što mogu biti optuženi da ne znaju raditi svoj posao i da su konfliktne osobe«, tvrde u Sindikatu. Napominju kako je slučaj sličan i s policijom: kada kondukter zatraži pomoć policije, ista ga zajedno s nasilnikom, zbog remećenja javnog reda i mira, prijavi sucu za prekršaje, ne vodeći računa da o tome da je kondukter na radnom mjestu i da samo radi svoj posao.

Predsjednik Sindikata Ivan Forgač stoga traži zaštitu konduktera od fizičkih napada u vlaku i to kroz aktivno sudjelovanje Uprave i svih nadređenih radnika, tako što bi u suradnji s policijom i zaštitarskim kućama pružili veću zaštitu osoblja u vlaku. Traži da Uprava protiv svih nasilnika pokrene kaznenu prijavu te da zatraži od policije, da ista prilikom napada na konduktera ne pokreće prekršajni postupak i protiv konduktera, koji je na svom radnom mjestu i radi svoj posao.