"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Potpisivanjem Sporazuma došlo je do spajanja Sindikata hrvatskih željezničara i Sindikata strojovođa HŽ

Objavljeno: 25. 10. 2012.

  

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o spajanju Sindikata hrvatskih željezničara i Sindikata strojovođa Hrvatskih željeznica od strane predsjednika SHŽ Ivana Forgača i predsjednika SSHŽ Zvonka Kere, došlo je do ujedinjavanja ta dva sindikata.

Temeljem odredbi Sporazuma, spajanje dva Sindikata provedeno je tako što se Sindikat strojovođa Hrvatskih željeznica priključio Sindikatu hrvatskih željezničara te će nastaviti s djelovanjem unutar SHŽ, putem podružnica strojnog osoblja u regionalnim poslovnicama HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza.

Sindikat hrvatskih željezničara, u okviru matičnih i kćerinskih društava, najbrojniji je sindikat u sustavu HŽ-a.

Sindikat strojovođa Hrvatskih željeznica manjinski je strukovni sindikat koji, odlukom o spajanju sa SHŽ, omogućava da i strojno osoblje, u okviru Sindikata hrvatskih željezničara, prevlada ograničenja strukovnog sindikalnog organiziranja, koje je željeznici i željezničarima dosad donijelo mnogo više štete, nego koristi.

Naime, poslodavac i Vlada koristili su strukovnu organiziranost strojovođa i drugih radnih mjesta izvršne službe, kako bi rješavanjem manjeg dijela njihovih parcijalnih zahtjeva, oslabili oštricu sindikalnog pokreta željezničara.

Posljedice toga vidljive su u dugogodišnjem propadanju pruga i prijevoznih sredstava, jer je poslodavcu i populističkim Vladama bilo mnogo jeftinije zadovoljiti apetite čelnika strukovnih sindikata, nego prihvatiti zahtjeve Sindikata hrvatskih željezničara, koji je tražio i traži obnovu i modernizaciju pruga i željezničkih prijevoznih sredstava.

Obnovom i modernizacijom željeznice možemo ostvariti mnogo veće prihode od prijevoza te tako sačuvati radna mjesta, kao i poboljšati životni standard željezničara i to na zdravoj ekonomskoj osnovi, da nas resorni ministar više ne može uspoređivati s hospicijem.

Naime željeznica, koja za isti prijevozni učinak troši do šest puta manje energije od cestovne konkurencije, nameće se kao logični odgovor na sve veću energetsku i ekološku krizu. Da bi se to ostvarilo, potrebno je obnoviti pruge i željeznička prijevozna sredstva, a ta investicijska ulaganja mogu pomoći i u ostvarenju gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj.

Spajanjem dva sindikata ostvaruje se pretpostavka za jačanje jedinstva sindikalnog pokreta željezničara, što će omogućiti postavljanje čvrstog sindikalnog zahtjeva da željeznica ponovno postane glavni kopneni prijevoznik u Republici Hrvatskoj.

Svaki željezničar koji s nama dijeli taj cilj, dobrodošao je u Sindikat hrvatskih željezničara.