"ZA SHŽ, ZA svoja prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Odgovor na blaćenje SHŽ od strane Sindikata strojovođa Hrvatske

Objavljeno: 20. 11. 2012.

Broj: 1511/12

U Zagrebu, 20. 11. 2012.

                                                                         Sindikat strojovođa Hrvatske

                                                               Dalibor Petrović, zamjenik predsjednika

 

Dalibore Petroviću,

Jednako mi je drago što si „podržao“  inicijativu Sindikata hrvatskih željezničara za ponudu nepunog radnog vremena radnicima HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza, čija radna mjesta se gase, ili se smanjuje broj izvršitelja. No tvoja tvrdnja da se nepuno radno vrijeme može uvesti samo za tzv. mobilne radnike, notorna je glupost, koju SHŽ nikad neće prihvatiti.

Ujedno ti predlažem da se prestaneš baviti fabriciranjem laži i zastrašivanjem vlastitih članova izmišljanjem unutarnjeg i vanjskog neprijatelja Vuče vlakova i strojovođa. Izjave koje stavljaš u usta kolegi Bajraktareviću, morat ćeš dokazati na sudu.

Strojovođe su dovoljno pametni i hrabri ljudi koji se neće dati zastrašiti, niti prevariti i koji znaju da je u Hrvatskoj zajamčena sloboda sindikalnog organiziranja.

A to što sam ja član SDP-a, moja je privatna stvar. I nisam „friški“ član; 1990. učlanio sam se u Socijaldemokratsku stranku Hrvatske, koja se 1993. pripojila SDP-u (ispred Sekcije mladih sudjelovao sam i u jednoj rundi pregovora o pripajanju), no kako u međuvremenu nisam bio stranački aktivan, morao sam ponovo ispuniti pristupnicu. Vidiš da tvoji „obavještajni“ podatci nisu točni. A tvoj je problem i što ti to smeta – kao sindikalcu, to ti ne bi trebalo smetati. Naime, socijaldemokracija je proizašla iz radničkog pokreta, u zemljama s duljom demokratskom tradicijom velika većina sindikata podupire socijaldemokraciju i lijeve političke stranke, koje u svojim programima stavljaju naglasak na rad i na radnika. Naravno, svaki sindikalist mora poštovati vlast koju je narod izabrao te surađivati kada je to u interesu radnika, naročito ako bi ta vlast unapređivala prava radnika i modernizirala željeznice, što dosad nije bio slučaj.

Ali vratimo se na željeznicu. Imali ste svu vlast u HŽ Vuči vlakova. Propast Vuče vlakova, koja je umalo sa sobom povukla i HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz, nije odgovornost  Ivana Forgača, ali niti strojovođa koji su izvršavali radne zadatke, već Nenada Mrgana, kao stalnog člana NO i Olivera Krilića, kao jedinog člana Uprave, te njihovih poslušnika.

Ostavili ste oko 200 mln Kn neplaćenih računa, koje sada moraju platiti HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz. I to nije sve; investicijsko održavanje vučnih vozila sveli ste na minimum. Od osam nagibnih vlakova samo jedan prometuje. Zapustili ste istosmjerne lokomotive i vlakove pa ste godinama bespotrebno trošili ogromne količine goriva i trgali riječku prugu diesel lokomotivama, pravdajući to izmjenom sustava, koja ni danas nije završena. Niste redovito plaćali struju i naftu. Državna revizija je utvrdila da se u HŽ Vuči vlakova kradu ogromne količine nafte, a vaš predsjednik je još 2005., odbijajući vođenje evidencije o stanju goriva, na sastanku ustvrdio da je kriminal krađe goriva daleko manji od  nekih drugih vrsta kriminala na HŽ-u!? Svakome je jasno da se krađa nafte od strane jednog predsjednika sindikata ne smije ni na koji način opravdavati.

Naša inicijativa za uvođenjem nepunog radnog vremena uslijedila je tek nakon što su HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz donijeli Pravilnike o organizaciji, iz kojih je uslijedio tehnološki višak radnika. U toj situaciji, dobro je da se radnicima ponudi mogućnost prihvaćanja nepunog radnog vremena, kao alternativa otpuštanju.

A vi ste potpisali Sporazum o uvođenju nepunog radnog vremena, unaprijed prihvaćajući da će se pojaviti višak strojovođa, iako još nikakav višak nije bio utvrđen, a sada to pokušavate podvaliti Sindikatu hrvatskih željezničara.

Nije li sve to povezano s tvrdnjama poslovnog časopisa Lider, koji, pozivajući se na izvor u resornom Ministarstvu, navodi da je Nenad Mrgan u poslovnom odnosu sa Zlatkom Rogožarom i s Oliverom Krilićem, koje se povezuje s češkom tvrtkom AWT, zainteresiranom za kupnju HŽ Carga?

Nije li to razlog što je Sindikat strojovođa Hrvatske pristao na gašenje i na podjelu HŽ Vuče vlakova „bez ispaljenog metka“, potpisivanjem Sporazuma kojim je unaprijed prihvatio da strojovođa ima viška?

Nije li to razlog što Sindikat strojovođa Hrvatske prešućuje namjeru prodaje HŽ Carga, iako je 50 % članova SSH u HŽ Cargu? I ne samo da prešućuje, već Nenad Mrgan javno ističe kako se nada da će Vlada pronaći kupca za HŽ Cargo, o čemu je Sindikat hrvatskih željezničara dao negativno očitovanje. Naime, ako se HŽ Cargo mora restrukturirati, zašto to ne učinimo sami pa da kasnije zadržimo dobit u vlastitim rukama. Kao što je slučaj u T-HT-u, strani kupac će provesti daleko oštrije rezove, kako bi iz naše zemlje izvukao što veći profit.

Dalibore Petroviću, bolje da radnicima odgovoriš na ta pitanja, nego što se koristiš plasiranjem laži, izmišljanjem vanjskog i unutarnjeg neprijatelja i sličnim metodama obavještajnog podzemlja.

Pozdrav!

                                                                                     Ivan Forgač

                                                                                     Predsjednik

 

 

 

Na znanje:

- Uprava HŽ Cargo d.o.o. ,

- Uprava HŽ Putnički prijevoz d.o.o.,

- Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture,

- Sindikat željezničara Hrvatske,

- Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ-a,

- Samostalni sindikat HŽ Cargo.