"Zajedno ZA radničku solidarnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Sindikat hrvatskih željezničara zabrinut dogovorom o privatizaciji 10 društava u sastavu HŽ-a

Objavljeno: 01. 02. 2007.

Sindikat hrvatskih željezničara zabrinut je dogovorom Vlade Republike Hrvatske sa Svjetskom bankom, kojim će se tijekom 2007. godine privatizirati čak 10 društava u vlasništvu Hrvatskih željeznica.

Sindikat je naknadno upoznat da je tijekom pregovora za Drugi programski zajam za prilagodbu (PAL2) između hrvatske Vlade i Svjetske banke, postignut dogovor o dinamici privatizacije društava u vlasništvu HŽ-a.

«Upozoravamo da analize koje je za prva tri društva (PZZ Inženjering, Željezničko ugostiteljstvo, RVR) izradio Inženjerski biro pokazuju kako ista nisu pripremljena za privatizaciju. Umjesto da se za privatizaciju najprije osposobe prva tri društva, kako bi im se dala šansa na tržištu, Vlada i Uprava namjeravaju privatizirati 10 očito nepripremljenih društava. Pored toga, smatramo kako je izostanak informiranja socijalnih partnera o ovakvom dogovoru u suprotnosti s Protokolom o provođenju postupka privatizacije ovisnih društava HŽ-a.», istaknuo je Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara u dopisu koji je danas proslijeđen članovima Vlade RH i Upravi HŽ Holdinga.

SHŽ najoštrije osuđuje izostanak savjetovanja sa socijalnim partnerima i izostanak njihovog informiranja o prihvaćenom dogovoru. Budući da se pokazalo kako privatizacija ima izuzetno velik utjecaj na socijalni položaj radnika, SHŽ neće prihvatiti donošenje jednostranih odluka o privatizaciji, te će se ovakvom dogovoru suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima sindikalne borbe.  (SHŽ/Hina)