"Zajedno ZA radničku solidarnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Prosvjedna povorka u povodu Međunarodnog dana žena

Objavljeno: 08. 03. 2007.

Prosvjednice tražile sigurno zaposlenje, ravnopravnost na poslu i  rad bez ponižavanja i ucjenjivanja

Zajedničkom akcijom Ženske mreže Hrvatske, Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata, u četvrtak, 8. ožujka, na Međunarodni dan žena u Zagrebu je organizirana prosvjedna povorka kako bi se upozorilo na sve lošiji položaj žena na tržištu rada.

Prosvjedna povorka kretala se od bivše tvornice Nada Dimić do Kamenitih vrata gdje je prosvjednice dočekala policija i spriječila ih da dođu do Hrvatskog sabora i uruče letke zastupnicima.

„Tražimo da se rad na određeno vrijeme definira kao iznimka, a poslodavcima zabrani sklapanje ugovora na određeno vrijeme, te onemogući produživanje ugovora na određeno vrijeme preimenovanjem radnog mjesta.“, istaknula je Božica Žilić iz Ženske sekcije SSSH.

 Na prosvjedu je upozoreno kako je stopa zaposlenosti žena znatno niža od stope zaposlenosti muškaraca, te da žene u prosjeku imaju 15 do 20 posto niže plaće od muškaraca. Prosvjednice su također tražile sigurno zaposlenje, ravnopravnost na poslu te rad bez ponižavanja i ucjenjivanja.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata upozorio je kako se u Hrvatskoj o problemima žena govori samo prigodnjački i pomodarski, te izrazio nadu da će „sramotni zakon o zabrani okupljanja na Markovom trgu“ biti uskoro promijenjen.

U prosvjednoj povorci sudjelovale su i predstavnice Sindikata hrvatskih željezničara.

 (Hina/SHŽ)