"Zajedno ZA radničku solidarnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Referendum u SHŽ HŽ Cargu : do 2. svibnja odluka o štrajku

Objavljeno: 23. 04. 2007.

Na jučer održanom sastanku Djelatnosti Sindikata hrvatskih željezničara HŽ Cargo, većina glavnih povjerenika odlučila se za izlazak na referendum kako bi članstvo iskazalo svoj stav o sudjelovanju u svim industrijskim akcijama uključujući i generalni štrajk, a u svrhu očuvanja prava, imovine i radnog mjesta.

Na sastanku je Marija Stefanov, predsjednica Djelatnosti SHŽ HŽ Cargo prisutne upoznala s odredbama Pregovaračke platforme za kolektivno pregovaranje u svim društvima HŽ Holdinga. Prema spomenutom dokumentu, između ostalog, poslodavac se zalaže za uračunavanje subote u godišnje odmore, neisplaćivanje naknade za prijevoz na posao i s posla za mjesec prosinac zbog korištenja godišnjeg odmora tijekom godine, smanjenje otkaznih rokova kod otkaza ugovora o radu do maksimalno četiri mjeseca, smanjenje otpremnine itd. Također, cilj poslodavca je rasprodati društva i imovinu HŽ-a čime bi radnici izgubili mogućnost ostvarivanja vlasništva nad dijelom imovine koji su stvarali dugogodišnjim radom.

Sindikat hrvatskih željezničara odlučilo je provesti referendum kako bi do 2. svibnja mogao, s obzirom na stavove članstva, planirati i provoditi daljnje akcije u kojima bi sudjelovao i Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ-a i Sindikat željezničara Hrvatske.

M.S. / T.D.