"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

U Beogradu održana radionica Mreže mladih Jugoistočne Europe

Objavljeno: 04. 05. 2007.

U organizaciji Međunarodne konfederacije sindikata (International Trade Union Confederation ITUC) Regionalnog ureda za Jugoistočnu Europu iz Sarajeva i Mreže mladih Jugoistočne Europe, u Beogradu je 2. i 3. svibnja 2007. godine održana radionica pod nazivom „Akcija mladih za pristojan posao“ (Youth Action for Decent Work).

„Akcija mladih za pristojan posao“ dio je kampanje „Pristojan posao za pristojan život“ (Decet Work for Decent Life) kojom se zahtijeva jednak pristup kvalitetnom zapošljavanju, rješavanje problema potplaćenosti i rada na crno, poštivanje prava na radnom mjestu, kvalitetna socijalna zaštita, socijalni dijalog i obrazovanje i dr. Isticanjem kako je pristojan posao jedini put izlaska iz siromaštva, sveobuhvatnoj kampanji pridružili su se i mladi koji nacionalnim vladama, međunarodnim institucijama (UN, WTO, MMF, G8, Svjetska banka) i Europskoj Uniji šalju poruku da su mladi ljudi česti subjekti diskriminacije na poslu te da se u svojim radnim sredinama  susreću s različitim problemima.

U želji da mlade sindikaliste što bolje upoznaju s ciljevima ovih kampanja, sudionicima radionice prezentacije su održali Philippe Gousenbourger, glavni koordinator Mreže mladih iz ureda Međunarodne konfederacije sindikata, Andrea Maksimović iz europske mreže nevladinih organizacija Solidar, Aleksandra Vitorović, koordinatorica Mreže mladih Jugoistočne Europe i Jasmin Redžepović, koordinator ITUC- Regionalnog ureda za Jugoistočnu Europu iz Sarajeva. Svi sudionici radionice aktivno su sudjelovali u radnim grupama kojima je cilj bio identificirati probleme s kojima se susreću mladi, te potom dati prijedloge rješavanja istih.

Zaključci održane radionice u Beogradu uključeni su u konačni dokument na osnovu kojeg će predstavnici Mreže mladih Jugoistočne Europe iznijeti zajednički stav na sastanku koji će se održati u Berlinu 1. i 2. lipnja ove godine, a prije sastanka skupine G8.

Mreža mladih Jugoistočne Europe osnovana je u prosincu 2000. godine na sastanku u Slovačkoj, a danas okuplja članove sekcija mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Rumunjske i Bugarske.

Predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata na radionici u Beogradu bili su članovi Odbora za mlade NHS-a Goran Kršnjavi i Tamara Dagen.

            T.D.