"ZA SHŽ, ZA svoju budućnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Uprava HŽ Holdinga d.o.o. donosi Odluku o poticajnim mjerama za odlazak radnika iz društava HŽ Holdinga u 2007. godini.

Objavljeno: 10. 05. 2007.

Na danas održanom sastanku šest reprezentativnih sindikata i predstavnika HŽ Holdinga d.o.o. dogovoreno je da Uprava donese Odluku o poticajnim mjerama za odlazak radnika iz društava HŽ Holdinga u 2007. godini.

Budući da temeljem obveze Vlade prema Svjetskoj banci, HŽ Holding d.o.o. do kraja lipnja ove godine mora smanjiti broj radnika za 240, na sastanku je dogovoreno da se realizacija istog mora provoditi dobrovoljnim prestankom radnog odnosa putem sporazumnog prestanka ugovora o radu uz poticajne otpremnine.

Prema Odluci, poticajne mjere primjenjuju se na radnike koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku mirovinu, radnike kod kojih postoji neposredna opasnost od nastanka invalidnosti ili gubitka zdravstvene sposobnosti, te na ostale radnike koji ne ispunjavaju prethodno navedene uvjete. U Odluci o poticajnim mjerama za odlazak radnika iz društava HŽ Holdinga u 2007. godini određene su i tri vrste oblika poticajnih mjera, a to su : dokup mirovine bez poticajne otpremnine, poticajna otpremnina za odlazak u mirovinu i dokup invalidske mirovine i poticajna otpremnina za odlazak u invalidsku mirovinu.

Odluku će Uprava HŽ Holdinga d.o.o. donijeti na svom slijedećem sastanku.

Na sastanku je predstavljen i model Royal osiguranja za dokup mirovine, što je vrlo važno zbog odredbe po kojoj je 2007. zadnja godina u kojoj se godine staža računaju kao uvjet za starosnu mirovinu.

Očekuje se da se u sljedećoj fazi ova Odluka o poticajnim mjerama primijeni i na ovisna društva.

T.D.

Poticajne mjere za odlazak radnika iz društva HŽ Holdinga u 2007