"Zajedno ZA radnička prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Održan sastanak predstavnika SHŽ s ministrom Kalmetom

Objavljeno: 01. 06. 2007.

Zabilješka

sa sastanka ministra Kalmete i predstavnika Sindikata hrvatskih željezničara

29. 5. 2007. održan je sastanak predstavnika Sindikata hrvatskih željezničara i ministra mora, turizma, prometa i razvitka, g. Božidara Kalmete.

U razgovoru su sudjelovali Ivan Forgač, predsjednik SHŽ, Ilija Bulić, dopredsjednik SHŽ i Davor Blažević, glavni povjerenik Podružnice SHŽ PZZ Inženjering, dok je sa strane Ministarstva, pored ministra, sudjelovao Branimir Jerneić, pomoćnik ministra za željeznicu.

Teme sastanka bile su:

  1. Dostava Sporazuma od 18. 5. 2006. - otpremnine radnika ovisnih društava.

  2. Kolektivni pregovori društava HŽ Holdinga.

  3. Sanacija PZZ Inženjering.

  4. Preuzimanje radnika Croatia Express i WR u HŽ Putnički prijevoz.

  5. Smjernice za izradu poslovnih planova društava HŽ Holdinga - sporno smanjenje cijena tekućeg održavanja željezničkih vozila.

Ad 1) Ministar je potvrdio da je 18. 5. 2007. zajedno s predsjednikom Uprave HŽ Davorinom Kobakom i predsjednikom SHŽ Ivanom Forgačom supotpisao Sporazum kojim je predviđena primjena Željezničkog fonda i na ovisna društva, no o realizaciji, koja nije upitna, obavit će razgovor s predstavnicima Svjetske banke.

Ad 2) Vezano za Kolektivne ugovore društava HŽ Holding, ministar je potvrdio da će se kao Skupština uključiti u razgovore u 6. mjesecu, nakon što se utvrde sporni članci, te da će pomoći u postizanju kompromisa.

Ad 3) Sanacija društva PZZ Inženjering provest će se preuzimanjem obveza od strane vlasnika, HŽ Infrastrukture.

Plaće radnika PZZ Inženjeringa, do rješenja statusa Društva isplaćivat će se putem HŽ Infrastrukture, uz refundiranje od strane Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Pokrenut će se postupak utvrđivanja odgovornosti za gubitke Društva.

Ad 4) Preuzimanje radnika Croatia Expressa i WR u Putnički prijevoz bit će moguće ukoliko se poticajnim otpremninama broj zaposlenih društava HŽ Holdinga smanji više no što je predviđeno, kako bi se realizirale obveze prema Svjetskoj banci. Na realizaciji će se angažirati i pomoćnik ministra g. Jerneić.

Ad 5) Ministar je upoznat sa spornim smanjenjem cijena tekućeg održavanja, no zbog drugih obveza ministra, rasprava o temi nije zaključena.

Zabilješku izradio:

Ivan Forgač