"ZA SHŽ, ZA svoja prava!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Održan III. redovni sabor NHS-a

Objavljeno: 13. 06. 2007.

     “Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) ne podržavaju ulazak sindikata u političku borbu za vlast”, poručeno je jučer sa III. redovitog sabora NHS-a, druge po veličini sindikalne središnjice u Hrvatskoj, koja okuplja 100.000 članova, a čiji je član i Sindikat hrvatskih željezničara.


     Predsjednik NHS-a Krešimir Sever podsjetio je kako je ponudio drugim sindikalnim središnjicama potpisivanje sporazuma o zajedničkom nastupu i postizanju dogovora o ključnim društvenim pitanjima koja su od posebne važnosti za radnike. Izražavajući nezadovoljstvo razinom socijalnog dijaloga, Sever je ustvrdio kako je socijalni dijalog na državnoj razini "velika misa predsjednika Vlade prilikom sastanaka sa sindikalnim čelnicima i kulisa zvana Gospodarsko-socijalno vijeće".


     Upozorio je kako se reforme u Hrvatskoj ne smiju odvijati bez sudjelovanja sindikata, te je pozvao poslodavce na suradnju prilikom kreiranja hrvatske budućnosti jer, kako je rekao, "vlasti se mijenjaju, a sindikati ostaju".


     Opovrgavajući tvrdnje sindikata o nepostojanju socijalnog dijaloga, potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je kako su upravo socijalnim dijalogom riješeni problemi u brojnim hrvatskim tvrtkama.

     Među trenutno najveće izazove i otvorena pitanja Polančec je ubrojio zakon o radu, zakon o minimalnoj plaći koji, kako je rekao, podržava, ali očekuje usuglašavanje stavova sindikalnih središnjica, te radničko dioničarstvo.


     Govoreći o mirovinskoj reformi izrazio je uvjerenje kako bi uskoro trebalo biti pronađeno prihvatljivo rješenje u smislu približavanja mirovina starih i novih umirovljenika.


     S umirovljeničkim udrugama i Hrvatskom strankom umirovljenika tražimo rješenje koje će biti fiskalno održivo, rekao je Polančec. Po njegovim riječima, u 2007. godini ukupni izdaci za mirovine iznosit će 32 milijarde kuna.


     Direktor Regionalnog ureda Svjetske banke za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku Anand K. Seth ustvrdio je kako je posljednjih godina Hrvatska učinila velik napredak, no još uvijek puno pozajmljuje, puno troši i ima prevelike poreze. Kako bi bila konkurentnija trebala bi smanjiti birokraciju i korupciju, te poboljšati poslovno okružje.


     Također, na skupu je upozoreno na potrebu okrupljavanja sindikalne scene u Hrvatskoj, te su usvojene Rezolucija o mirovinama koje omogućuju dostojan život, Rezolucija o radnicima s obiteljskim obvezama, te Rezolucija o "outsourcingu". Krešimir Sever, dosadašnji predsjednik NHS-a dobio je treći četverogodišnji mandat, te je kao jedini kandidat dobio povjerenje većine sindikalnih delegata.

                                                                                                                          (HINA/NHS)