"Zajedno ZA radničku solidarnost!"

Postanite član. Ispunite pristupnicu i pridružite se sindikatu hrvatskih željezničara

 

Štrajk i javni prosvjed ovisnih društava HŽ

Objavljeno: 19. 06. 2007.

Predsjedništvo Sindikata hrvatskih željezničara na sjednici održanoj 18. lipnja 2007. razmatralo je situaciju nastalu nakon što je Uprava HŽ Holding jednostranom Odlukom usvojila Program i dinamiku privatizacije 6 društava te je donijelo sljedeće

Zaključke:

I.    Najoštrije se osuđuje postupak Uprave HŽ Holding, koja je usvojila Program i dinamiku privatizacije 6 ovisnih društava, ignorirajući primjedbe Sindikata hrvatskih željezničara, iako smo je zamolili da prije sastanka s predstavnicima našeg Sindikata ne donosi Program.

Takav postupak, suprotan potpisanom Protokolu, poljuljao je povjerenje Sindikata hrvatskih željezničara u namjere Uprave HŽ Holdinga.

II.   Sindikat hrvatskih željezničara protivi se nastavku privatizacije ovisnih društava sve dok se ne ispune sljedeći uvjeti:

1.      Zadržavanje većinskog, odnosno kontrolnog paketa od strane dosadašnjeg vlasnika, uz obvezu da se te dionice po donošenju Zakona o organiziranom radničkom dioničarstvu podijele radnicima, odnosno prodaju po povlaštenim uvjetima.

2.      Zbrinjavanje radnika koje su ovisna društva preuzela iz HŽ u sklopu socijalnog programa HŽ i to putem poticajnih otpremnina, ili kroz Željeznički fond, koji narušenim zdravstvenim stanjem, ili nedostatnom stručnom spremom umanjuju konkurentnost Društva.

3.      Izdvajanje Croatia Express i djelatnosti WR iz Željezničkog ugostiteljstva te njihovo organiziranje u sklopu HŽ Putničkog prijevoza.

III. Sindikat hrvatskih željezničara odmah će pokrenuti postupak obaveznog mirenja te najaviti jednodnevni štrajk radnika ovisnih društava, kao i javni prosvjed koji će se održati na području Zagreb Glavnog kolodvora, ispred Hrvatskog fonda za privatizaciju, ispred Ministarstva mora, turizma, prometa i razvita te ispred Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj i to dana 28. lipnja 2007.

U štrajk i prosvjed biti će pozvani radnici ovisnih društava HŽ, a u javni prosvjed pored njih i radnici društava HŽ Holdinga.

Broj: 956/07

U Zagrebu, 18. lipnja 2007.

                                                                                                 Ivan Forgač

                                                                                                 Predsjednik

Na znanje:

-        Predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader,

-        Ministar mora, turizma, prometa i razvitka g. Božidar Kalmeta,

-        Uprava HŽ Holding,

-        Uprave ovisnih društava HŽ,

-        Sindikati HŽ i ovisnih društava.