SINDIKAT HRVATSKIH

ŽELJEZNIČARA  

 

 

  Vijesti studeni 2004

 

VIJESTI

SINDIKAT

HRVATSKIH ŽELJEZNIČARA

Zagreb, Strojarska 17

Tel. 385 01 3783108, Žat. 855 3640, Fax.385 01 3783140, Žat. fax 855 3140, MB. 1179764, žr. 30101-678-121601

e-mail: sindikat-hrvatskih-željeznicara@zg.htnet.hr, URL: www.shz.hr              Zagreb, studeni  2004.  

 

Ipak povećanje plaće!?


2004. godinu u unutarnjem životu SHŽ obilježit će lagani, no stalni rast Sindikata hrvatskih željezničara. Ako u nekom trenutku predahnemo u matici, intenzivira se rast u izdvojenim društvima i obrnuto. U ovom trenutku broj članova SHŽ premašio je 4.100, s time da su to stvarni, živi članovi, a ne promidžbena brojka. Na taj način u cjelokupnom sustavu HŽ, računajući maticu i ovisna društva, polako ostvarujemo cilj, preuzimanje vodećeg mjesta. To povjerenje radnika predstavlja i izuzetno veliku odgovornost, takvo povjerenje možemo opravdati jedino ozbiljnim i predanim radom svih naših dužnosnika i povjerenika.


Na HŽ godina je protekla najprije u očekivanju postavljenja nove Uprave, zatim u polaganom popunjavanju nove kadrovske križaljke. Uvedeni su nagibni vlakovi, isplivale pogreške u planiranju projekta ličke pruge, suočeni smo s oko 1,5 milijardi Kn nepokrivenih dugovanja iz razdoblja stare Uprave, čije vraćanje aktualna Vlada spominje kao razlog usporavanja modernizacije.
Upoznati smo s pritiscima MMF-a i Svjetske banke koji traže smanjivanje subvencija države prema HŽ-u, velika otpuštanja radnika, hitnu privatizaciju ovisnih Društava te modernizaciju jedino međunarodnih koridora koji trebaju Europskoj uniji, o čemu smo davali negativno mišljenje. Zadovoljni smo što su Vlada i Uprava odbile smanjivanje subvencija i hitnu privatizaciju, no inzistiramo da se društva prije moderniziraju i osposobe za tržišnu utakmicu, privatizacija za koju znamo da je neizbježna, prihvatljiva nam je jedino na način radničkog dioničarstva. Tražimo modernizaciju lokalnih pruga te voznog parka, kako bismo sačuvali radna mjesta i nakon ulaska u EU.


Dugo vremena nije bilo rješenja za poštivanje članka 60. Kolektivnog ugovora HŽ kojim je u 2004. predviđen rast plaća vezan za rast bruto nacionalnog dohotka, umanjeno za 1, ili konkretno 4,3 % - 1 %=3,3 %.


Radi naslijeđenih dugova država nije objavila službeni podatak o rastu BND te je tako «kupila» cijelu 2004. godinu u kojoj nije bilo rasta plaća. Rješenje je pronađeno kroz rast plaća 3,3% od 1.7. 2004. i još dodatnih 1,7 % od 1. 1. 2005. Realizacija povećanja isšla bi od 1. 1. 2005. uključujući zaostatke, o čemu smo 29. 10. 2004. na sastanku s Upravom dali pozitivno mišljenje. O prijedlogu očekuje se još suglasnost ministra.


Još 2002. obećali smo da ćemo Kolektivni ugovor za HŽ potpisati tek kad Uprava pristane na njegovo ispravljanje u korist zakinutih radnih mjesta. Cijelo vrijeme i na prethodnu i na aktualnu Upravu vršili smo pritisak da poveća plaće radnicima na tim radnim mjestima. Sadašnja Uprava djelomičnim prihvaćanjem našeg zahtjeva koji je iznosio 10 % pokazala je da je socijalno osjetljiva, da joj je stalo do smirivanja tenzija između izvršnih radnika i kvalitetnih međuljudskih odnosa u HŽ-u, kao i da prihvaća svoj dio odgovornosti za pošteno plaćanje rada svih radnika.

 Potpisivanjem Prijedloga Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora od strane Uprave kojim je od 1. 1. 2005. predviđen dodatni rast cijena sata rada 38 radnih mjesta izvršnih radnika HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza u visini 4 %, Sindikat hrvatskih željezničara prihvatio je Izjavu o pristupanju Kolektivnom ugovoru te je sa svoje strane supotpisao Prijedlog Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora. Svjesni smo da Prijedlogom nisu obuhvaćena sva zakinuta radna mjesta, kao i da 4 % povećanja ne rješava stvarno zaostajanje plaća, no ništa se ne rješava odjednom, prihvatili smo znak dobre volje Uprave.


Sada je na čelnim ljudima ostalih sindikata potpisnika Kolektivnog ugovora da daju suglasnost na Prijedlog Izmjena i dopuna KU, kako bi radnici od 1. 1. 2005. dobili ispregovarano povećanje plaće. Nadam se da će sindikati prepoznati priliku da jednim malim i simboličnim potezom otklone razloge trogodišnjih tenzija i frustracija među željezničarima.


Vrijedi spomenuti uspjehe u još 2 ovisna društva, od izdavanja prošlog broja Vijesti sklopili smo Kolektivne ugovore za AGIT i Željezničko ugostiteljstvo.


Do sada je Sindikat hrvatskih željezničara sklopio 11 kolektivnih ugovora kojima su zaštićena prava radnika, od toga 6 KU kao većinski/jedini sindikat: HŽ Hrvatske željeznice, Čišćenje i njega putničkih vagona, Održavanje vagona, Održavanje vučnih vozila, Remont i održavanje pruga, Pružne građevine, PZZ Inženjering, RVR, AGIT, Željezničko ugostiteljstvo, PRO-REG.
Pri završetku su pregovori za sklapanje KU za RPV Slavonski Brod, gdje smo većinski sindikat, koji namjeravamo sklopiti početkom prosinca.


Vidljivo je da smo i po broju sklopljenih Kolektivnih ugovora najplodniji sindikat u sustavu HŽ, što je zasigurno jedan od razloga tolikog povjerenja radnika.
Još jedna stvar, nećemo spavati na lovorikama, želja nam je da u 2005. budemo još brojniji, još jači i još uspješniji, na dobrobit radnika HŽ-a i izdvojenih društava.


Ivan Forgač, predsjednik SHŽ


Održani Sportski susreti Sindikata hrvatskih željezničara 2004.

Sportski susreti Sindikata hrvatskih željezničara 2004. održani su na prekrasnom području Trogira, na sportskim terenima hotela Medena, u Segetu Donjem.


Oko 500 članova Sindikata hrvatskih željezničara i njihovi gosti proveli su nezaboravna tri dana u zajedničkom druženju od 15. do 17. listopada 2004.


Prisutni gosti bili su: Ivica Klarić Kukuz zamjenik predsjednika Uprave HŽ-a, Ivica Jurić direktor HŽ Prijevoza, Marko Milić direktor Koordinacije ovisnih društava, Josip Stanković direktor Poslova ljudskih resursa, Ante Dedić direktor financija, Milan Brkić izvršni direktor Poslova vuče vlakova i željezničkih vozila, Denis Magličić izvršni direktor Poslova TPVV i OV, Damir Piljac direktor OV, Nikola Ujaković direktor OVV, Krešimir Novak direktor Remonta i održavanja vagona, Vladimir Frančić direktor Pružnih građevina, Nevenko Badanjak direktor PZZ Inženjeringa, Davor Poljak direktor PRO-REG-a, Siniša Mastelić predsjednik UBIDR HŽ, Ante Penić predstavnik SPVH, Nikola Fumić predsjednik NSHŽ i drugi.


Prvi dan Sportskih susreta počeo je zajedničkom večerom.Prisutnima se prigodnim riječima obratio zamjenik Predsjednika Uprave HŽ-a, Ivica Klarić Kukuz. Ostatak večeri protekao je u veseloj atmosferi uz ples.


U subotu, već u 8 sati počela su sportska natjecanja. Za mali nogomet se prijavilo 22 nogometne ekipe, za pikado žene prijavilo se 13 ekipa, za pikado muške 15 ekipa, za boćanje 13 muških ekipa, 4 ženske ekipe za boćanje i 9 muških ekipa za šah.


U subotu navečer na svečanoj večeri proglašeni su pobjednici u svim sportskim disciplinama.

Direktor HŽ prijevoza g. Ivica Jurić uručuje pehar i priznanje ukupnim pobjednicima, ekipi Direkcije HŽ


U malom nogometu prvo mjesto osvojila je ekipa iz HŽ Carga Osijek, drugo mjesto pripalo je ekipi Remont i održavanje pruga, a treće mjesto osvojila je ekipa Pružnih građevina.

Pobjednici nogometnog turnira HŽ Cargo Osijek


Najbolji strijelac je Željko Sudarić iz ekipe HŽ Carga Osijek. Najbolji golman bio je Mario Vučković iz ekipe HŽ Cargo Osijek. Najbolja fair play ekipa bila je ekipa Čišćenja i njege putničkih vagona Zagreb.


U pikadu za žene prvo mjesto osvojila je ekipa iz Čišćenja i njege putničkih vagona, drugo mjesto pripalo je ekipi ITHŽ Koprivnica, a treće ekipi Održavanja željezničkih vozila Rijeka.


U pikadu za muškarce prvo mjesto osvojila je ekipa Putnički prijevoz i vlakopratnja Vinkovci, drugo mjesto pripalo je ekipi Zajedničke službe infrastrukture, a treće mjesto osvojila je ekipa HŽ Cargo Ploče.


U šahu prvo mjesto je osvojila ekipa ITHŽ Zagreb, drugo mjesto ekipa Pružnih građevina, a treće mjesto pripalo je ekipi HŽ Cargo Zagreb.


U boćanju za žene prvo mjesto je osvojila ekipa ITHŽ Direkcija Zagreb, drugo mjesto ekipa ITHŽ Koprivnica, a treće mjesto pripalo je ekipi Čišćenje i njega putničkih vagona Zagreb.


U boćanju za muške prvo mjesto osvojila je ekipa HŽ Cargo Split, drugo mjesto ekipa ZOP Split, a treće mjesto je pripalo ekipi Knin.


Svi su otišli kućama sa lijepim uspomenama i željom da se ponove ovakva zajednička druženja.
To je i bila svrha ovakvog velikog sindikalnog okupljanja.

 

Marija Stefanov, dopredsjednica SHŽ

 

   

[Povratak na vrh stranice]

 

 

 
   
  hex2.gif